26 January 2009

Български обредни маски (Кукерски маски)

Историята на маскирането:
Обредното маскиране в българската фолклорна култура идва от паганистично време, в което воинът е влизал в кожата на животно тотем, човекът е търсел мястото си в космическия ред, а магията е установявала „равновесие” в природата.

"Сурва" - град Перник

"Сурва" - 2009 година, град Перник
В град Перник от 23-25 януари 2009 година се проведе 18-ят Международен фестивал на маскарадните игри "Сурва" 2009.

Гости от Лесковац, Сърбия.


24 January 2009

Коне

Конете са изключителни животни. В България се използват в някои райони като впрегатни животни. Например в Балкана - Етрополе, ги използват за пренос на дърва от планината.

21 January 2009

Рилски манастир

Рилският манастир се намира в планината Рила, на 1,147 метра надморска височина, в близост до село Пастра - недалеч от мястото на първоначалното му основаване, община Рила. Покрай манастира тече Рилска река. Това е най-големият манастир в България — 5 етажа, като видими са 4 от тях.
Манастирът "Св. Иван Рилски" е построен на мястото на стара постница през 927-941 г. от Иван Рилски (или, според някои автори, от негови ученици) в Рила планина. В двора на днешния манастир през 1335 г. е издигната отбранителна кула и малка еднокорабна черква от местния феодален владетел протосеваст Хрельо. Кулата е най-старата запазена сграда в манастирския комплекс и по стил принадлежи към архитектурата на Търновската художествена школа.

Аспарухов вал, село Хърлец, общ. Козлодуй

Българският бряг на р. Дунав, очертаваща границите със северната ни съседка Румъния, е белязан от присъствието на древни цивилизации, оставили зад себе си безценни свидетелства за процъфтяващи култури. Някога по протежение на реката се е виел древен римски път. Крайдунавските градове Козлодуй, Оряхово, Лом и Вълчедръм крият в недрата си следи от времето, когато териториите на днешна България са попадали в пределите на Римската империя.

17 January 2009

Скалната църква "Света Петка" , град Трън

Параклис "Света Петка" в град Трън.
Скален параклис "Света Петка", Трън
"Слънцето вече залязваше зад хълмовете, Петка изчака да се стъмни съвсем и слезе до реката да си налее малко вода в кратунката, върна се в пещерата, разри малко въглените в огнището и се захвана да си омеси питка - не беше яла от няколко дена...

11 January 2009

Разходка през снежен Перник

Добре дошли в град Перник!
Градът е вторият по големина град в Западна България след София. Разположен е на 30 km. югозападно от София, на 59 km. североизточно от Кюстендил, на 70 km. северно от Благоевград. Той е и най–големият град в България за добив на въглища.
Перник е важен транспортен център с удобни железопътни връзки за София, Благоевград, Кулата и Кюстендил. В градската част е развит тролейбусен и автомобилен транспорт. Пътническите превози се осъществяват предимно от общинската транспортна фирма.
През територията на града преминават автомагистрала , много първокласни, второкласни и третокласни пътища. В региона се намира един от най-старите търговски пътища на Балканите - София-Солун-Скопие.
Град Перник се намира в югозападната част на България, разположен в Пернишката котловина с надморска височина между 700 и 850 m, дължина 22 km и е заобиколен от планините Витоша, Голо Бърдо и Люли. През града тече река Струма, която извира южно от Черни връх и е сред най-големите реки в страната, с обща дължина от 290 km. Общата площ на града е 28 862 дка, включително с кварталите Бела вода, Изток, Тева и Калкас. Градът е стопански, културен и административен център на община с два града и 22 села. Перник е и център на област Пернишка. още...
Мостът на влюбените - каменният мост

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...