14 February 2009

Църковният празник на светеца Трифон Зарезан

Трифон Зарезан (или Ден на лозаря) е български народен празник в чест на свети Трифон. Чества се от лозарите, соколарите, градинарите и кръчмарите на 14 февруари (по нов стил) или на 1 февруари (по новоюлианския календар), когато Българската православна църква официално отбелязва Трифоновден. Празникът се среща още като Зарезановден, Трифун Чипия, Трифун Зарезой, Трифун пияница.
Житие на Св. Трифон
Св. Трифон е мъченик, светец-лечител, който през 248 г. сл. Хр., при царуването на император Деций Траян бил посечен с меч. Роден в Малоазийската провинция Фригия, гр. Апамия, той произхожда от област, която се смята за една от прародините на лозата и виното.
Едва на 17 години си спечелва голяма слава, като излекува дъщерята на римския император Гордиан III. Наследникът на Гордиан обаче - Деций Траян, се оказва непримирим враг на християнското учение. Той заповядва всички по-тачени светци да бъдат изправени пред съд. Сред тях е и Трифон, който не пожелава да се отрече от вярата си и загива като мъченик.

12 February 2009

Село Косача, област Перник

Село Косача, се намира в Югозападна България, в община Ковачевци, област Перник. Жителите му не наброяват повече от 200 души. Намира се на пътя между град Перник и село Ковачевци, и близкия язовир Лобош ("Пчелина").
Църква "Св. Архангел Михаил", село Косача

Село Ковачевци, язовир Пчелина (Лобош), област Перник


Ковачевци се намира в западната част на България и е на 25 км. югозападно от гр. Перник. Селото е модерно, в близост до него е язовир Пчелина. Ние се разходихме в този район през "летен" февруарски ден. Елате с нас!
Този самолет се намира на кръстопътя за село Сирищник и село Лобош (язовира), в село Ковачевци.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...