25 June 2009

Село Лопян, Ваканционно селище "Орлова скала"

Ваканционното селище се намира на 2 километра от село Лопян в местност Черна, което е на 15 км от град Етрополе. Лесно се стига до мястото. От Етрополе се минава през село Лъга и село Лопян.

09 June 2009

Село Смилян, обл. Смолян

Село Смилян се намира в южна България. Разположено е на двата бряга на река Арда. Надморската височина на селото е около 800 метра. Намира се на 14 км от областния град Смолян. Известен е със едрия си боб за салата. Всеки, който посети това село, опитва вкусния боб, приготвен по различни начини. Единият от тях е паниран боб.
Параклисът "Св. Архангел Михаил" е едно от най-удивителните и екзотични места край с. Смилян. Открит е на Архангелов ден. С годините той се превръща в духовно място за жителите от всякаква етническа принадлежност, като ги обединява в едно. Изграден е изцяло от камък и поради срастването му със скалата и кръста, простиращ се на върха на тази скала, той привлича любопитството на всеки турист, като го кара да мине по новоизградения път през комплекса. Не малко са хората, спрели да запалят свещ и да се помолят. Това е единствения параклис в района на с. Смилян.

Природна забележителност "Слона" - Девин

Природна забележителност "Слона" се намира на брега на Широколъшката река сред Родопите, на 4 км от град Девин, близко до село Настан.
Скалният феномен "Слона" представлява скално образувание поразително наподобаващо слон. Скалата завършва с твърд каменен стълб, приличащ на хобот на слон. Получената дупка е с размери около 3м на 3 м и вероятно някога е била вход на пещера.
Цялата местност е карстова и има множество дупки и пещери.
********

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...