30 October 2009

Гъсеница на пеперуда

В края на месец октомври 2009г. видях тази гъсеница на пътя, търсейки гъби за есенна гъбена чорбица. На снимките беше в покой, но след малко като се върнахме по същия път забелязахме че се движи. Ето снимките и клипчето с гъсеницата, която очаквам на пролет да се превърне в красива пеперуда.

27 October 2009

Етрополски водопад - 2 част

Посетих отново Етрополския водопад в края на август 2009 година. Водата беше доста намаляла, но все пка красотата от мястото се усеща.
Изкачваме се по стъпалата образувани от корените на дърветата, водещи ни до водопада под манастир "Варовитец" в Етрополе

26 October 2009

Комплекс "Голяма базилика" до Плиска - част 1

Комплексът представлява важен паметник на Ранносредновековната Българска култура от нейния християнски период (втора половина на 9 - средата на 11 век). На площ от над 20 дка., оградена и защитена с висока около 4 метра каменна стена със зъбери, тук се разполага тъй наречената Голяма базилика, Архиепископската резиденция. Първият български манастир.
Преди изграждането на базиликата на това място е съществувал Раннохристиянски комплекс - Мартириум, съставен от кръстовиден храм и кладенец-аязмо. По време на неуспешния бунт на привържениците на езичеството (865 г.) Мартирият бил разрушен. В знак на тържеството на християнството в България княз Борис-Михаил станал ктитор на изградения на мястото на Мартирия нов храм.

Комплекс "Голяма базилика" до Плиска - част 2

Манастирските помещения (5) заемат двора на север от резиденцията. Централно място заемат кухнята и трапезарията. В източното крило на двора се намира двуетажна сграда с 10 еднакви помещения-килии, в които живеели монасите. В стредата на двора е големият манастирски кладенец, а в съседство с него - втората баня, която е била с хипокауст и кръстокуполна конструкция. Некропол с гробове на членове на монашеското братство е проучен в двора на югозапад от Базиликата. Светски некропол (4) с гробове на аристократи, е изследван пред апсидите на Базиликата.

20 October 2009

Брезник - енорийски храм "Света Петка"

Енорийският храм "Света Петка" се намира в близост до центъра на града по посока Бърдото и минерален извор "Желязната вода" в Брезник. Датира от края на XV век и се твърди, че е наследник на средновековен български манастир, съществувал до края на 15 век. Той е паметник на културата от национално значение. Свещи се палят в предверието на църквата, тъй като във вътрешността, която е като музей, има много стари стенописи, съхранени за бъдните поколения.

Енорийски храм

Брезник - минерален извор "Желязна вода"

Минерален извор
Минерален извор "Желязна вода" се намира в местността Бърдото над град Брезник. Водата е богата на Железни йони, които са в полза на лечение на различни болести, включително на анемия и кожни болести. Мястото е пропито с тази вода и оглеждайки се в района ще видите характерните следи оставени от нея - кафяво - ръждив цвят. Пиейки от водата, след това в устата ви остава метален вкус, сякаш сте яли пирони. В никакъв случай не прекалявайте в препоръчителните дози при лечение. Пазете дрехите си, следите не се отпират.

14 October 2009

ЗооСвят във Варна, Кафяви мечки

Насладих се на тези красиви животни в края на месец юли 2009 година. Стояха си спокойно в своята част, но щом се приближиха хората към тях надигнаха глави и лапи в очакване да получат някое лакомство. Усетих смесени чуства към тези животни. Удивителни в природата и тук се виждаше силата им, но затворени можеха само да очакват храната си от човека. Но да си кажа, ако ги нямаше в този парк, едва ли бих видяла такова животно на живо. Може да видите снимките и да се насладите на тези мечки.

Кафяви мечки

08 October 2009

Пещера Духлата - част 2

Една нова разходка в пещерата "Духлата" през септември 2008 година, с още причудливи образувания и незабравими кадри.


пещери в България, Духлата

Пещера Духлата - част 1

Пещера Духлата е разположена близо до град Перник, до поречието на река Струма, между селата Боснек и Чуйпетлово. Намира се в планината Витоша.
На вниманието на всички, които не са с екип и нямат опит в пещернячеството - НЕ ВЛИЗАЙТЕ САМИ!
Насладете се на снимките и потърсете, ако имате желание да се окаляте и лазите много, специалисти, които познават пещерата.


07 October 2009

Църква "Свети Иван"


Църквата "Свети Иван" се намира по пътя на река Струма след село Невестино към Кочериново. Движейки се по поречието на река Струма, след като бях снимала Кадин мост и пътувах за Стобските пирамиди се спрях да разгледам тази църква. До нея има табела, на която е изписано следното: " "Свети Иван" е малка еднокорабна, едноапсодна църква с притвор. Планово-пространствената схема на паметника е характерна за 15-17 век. Особеност на плана е открития притвор. Засега той е единствен пример, употребен при еднокорабна църква от това време в Западна България. Първоначалните стенописи не са запазени. Църквата е паметник на културата от национално значение."
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...