23 November 2009

Село Широка лъка, Смолянска област

Широка лъка се намира в Средните Родопи, на 22 км от град Девин и на 24 км от град Смолян. Разположен е на двата бряга на Широколъшка река, на която в самото село може да видите няколко стари сводести моста с много характерна архитектура. Селото е получило името си от старобългарската дума "лъка", означаваща "извивка, кривина, лъкатушене".
Село Широка лъка е известно със своите родопски песни (има и училище за народни изкуства) и родопски къщи, които са с много интересна архитектура - от типа “голяма родопска къща”. Те са двуетажни, с еркери и високи каменни комини, дебели зидове, малки прозорци, ковани врати, вътрешни дървени стълби и малка изба със скривалище. Стаите са със скрити в стените долапи, килери и др. Дворчетата са малки, покрити с плочи, а сред тях - чешма.

Сводест мост на Широколъшка река в Широка Лъка
Сводест мост на Широколъшка река в Широка Лъка

08 November 2009

Село Чуйпетлово, Пернишка област

Село Чуйпетлово е най-високото село на планината Витоша, на около 1200 м надморска височина, намира се в област Перник. То е първото населено място, през което преминава река Струма. До селото може да се достигне пеша от Черни връх (пътеките не са маркирани) или от близките села Кладница и Ярлово. До Чуйпетлово се стига и по асфалтов път от село Боснек, в непосредствена близост до което се намира и пещерата Духлата.
Общи изгледи от село Чуйпетлово

01 November 2009

Първи Ноември - Ден на народните будители


ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, БЪЛГАРИ!!!

Този празник се чества с признателност към будителите на възрожденската епоха, но и към съвременните будители: учители, артисти, писатели, художници и още различни творци. Всяка една епоха е имала и ще има своите будители, водещи народа към просветление и самоосъзнаване. Днешните времена не са по-малко трудни за хората искащи да запазят българщината, езика и обичаите, сред ширещите се чужди култури и порядки.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...