31 July 2010

Язовир "Върбица", Радомир

Язовир "Върбица" се намира на 2 километра от град Радомир по посока  град Дупница. Разположен е срещу бившия металоргичен комбинат "Червена могила", днес "Радомир Метали". От пътя може и да не го забележите, но има табела, на която се вижда дори какъв улов можете да направите, ако имате малко търпение. Моето посещение не беше цел риболов, а малка разходка и да се порадвам на приятна компания. В близост до водата е построено много приятно заведение, предлагащо студени напитки за горещините и лека кухня.
Представям ви моята разходка в снимки.
Първото, което виждам от язовира, след като изкача малкото възвишение от пътя.

30 July 2010

Тракийска Казанлъшка гробница

5 юни 2010 - седмицата на розата в Казанлък. Една от най-посещаваните атракции на града - Казанлъшката гробница. Открита случайно в началото на миналия век. За съжаление оригиналната гробница не е отворена за посещения от обикновения посетител.
За радост е изградена точно копие в съседство, в което може да се видят изображения по стените, история на откриването и елементи от оригинлната гробница.
Стълбите по които се стига до гробницата

29 July 2010

Еленска базилика, Пирдоп

Еленската базилика "Свети Илия" е раннохристиянски храм в близост до село Антон, общ. Пирдоп. Базиликата  е разположена в подбалкана от дясната страна на река Еленска.
Пътувайки от Карлово към Пирдоп на 2-3 км преди село Антон, от дясната страна на пътя има табела за базиликата. Тя е навътре в полето на 1-2 км. 
Храмът е изграден 4 - 5 век. Разрушен е по време на турското робство.

27 July 2010

Хотел "Златна котва", язовир Копринка

Хотел "Златна котва" е един от хотелите построени на самият бряг на язовир Копринка. Имах възможността да отседна в хотела в началото на месец юни 2010 г. Хотелът е тризвезден. Има хубави поддържани стаи, Интернет, телевизия, паркинг... Най-хубавото от него, което ще остави като спомен е прекрасната кухня на ресторанта на хотела. По специално рибната кухня. За почивните дни непременно трябва да имате предварителна резервация за ресторанта. В противен случай може да останете извън него. :)
От стаята, в която отседнах се виждаше самият язовир. Единственото неприятно нещо, но то е по подразбиране заради близостта до вода, са големите комари...
Ето няколко снимки от хотела, с които може да придобиете представа за нивото на хотела.
Входа на хотела

Язовир Копринка, Казанлък / Koprinka dam

Язовир Копринка е на 10 км от Казанлък - градът на розите. Носи името на село Копринка, което е на 2 км от него. Покрай брега на язовира има много хотели. Аз отседнах в хотел "Златна котва". От стаята ми през едно дърво се виждаше язовира.
В язовира може да се влезе с туристическа лодка, с платноходи...; за риболовците е рай - видовете риба, които могат да се уловят тук са: Бабушка, Бял амур, Бял толстолоб, Бяла риба, Каракуда, Костур, Платика, Речен кефал (Клен), Слънчева риба, Сом, Уклей, Червеноперка, Шаран, Щука.

Видео - филм от язовир Копринка, Казанлък

Месец юни 2010 година - язовир Копринка. Разходка по язовирната стена - клипа е направен над ВЕЦ Копринка:

26 July 2010

Карлово - къща музей "Васил Левски"

Входа на музея
Минавайки през Карлово спирам на центъра и влизам в родната къща на Васил Левски, която днес е музей. В нея може да се видят запазени стаите, в които е живял Лески със семейството си; големият двор, който в началото на лятото е красиво място. Къщата е музей още от 30-те години на 20-ти век. В музейния комплекс е изградена и изложбена зала, в която има експозиция с картини, вещи, документи и родословното дърво на Левски. Няколко са нещата, които ме впечатлиха най-много от залата.

19 July 2010

Река Дунав

Малко снимки от река Дунав на пътя между Оряхово и Козлодуй! Края на лятото на 2006 година. Тази река е красива, където и да застанете по поречието й.
Дунав е втората най-дълга река в Европа (след Волга).


Мемориален комплекс "Васил Левски", село Буново

Мемориалният комплекс "Васил Левски" се намира в местността "Гълъбец" в близост до село Буново. Построен през 2007 година в чест на Васил Левски и борците за освобождението на България от Средногорието.
Пътувахме за Казанлък и минахме по подбалканската магистрала. Красив и живописен, но разбит път (Е871) с много дупки ни съпътстваха от София към Казанлък. С малко повече внимание, си заслужава да се мине от там, тъй като природата е красива и е много по-спокойно за пътуване.
На пътя е изграден комплекса, на който всеки българин е хубаво да се спре и да склони глава. Ето какво запечатахме ние, като спомен от това място вечерта на 4 юни 2010 г.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...