29 September 2010

Късноантична крепост "Кастра Мартис", град Кула

В Северозападна България се намира град Кула, на 32 км югозападно от град Видин.  Името на този град идва от запазената кула на късноантичната крепост "Кастра Мартис". Пръв изследвал тези места е унгарският археолог Ф. Каниц през 70- те години на XIX век, който определя местоположението на римската крепост "Кастра Мартис".

28 September 2010

Рилски манастир - фоторазходка

В края на юли 2010 посетих Рилския манастир. Разходката ми беше кратка и целта ми беше да заснема настоящото състояние на манастира. В реставрация е Хрельовата кула, която е и най-старата част от манастира - запазено днес. Ето моята фоторазходка от най-посещавания манастир на България.
Влизам от към Самоковската порта и правя няколко кадъра преди да стъпя в самия манастир.
 ******
Сградата, от която може да си купите мекици и други тестени изделия.

23 September 2010

Църква "Св. Пророк Илия", Казанлък

Една от най-забележителните църкви на Казанлък е "Св. Пророк Илия" Камбаната е на входа, църквата е с интересна архитектура. Първата църква в Казанлък строена 1812 година е била малка и се е виждал единствено покрива й. Съвременната църква и камбанария датират от 1865. Средствата са събирани от гражданите на града начело с братята Бозвели. Иконите са от майстора Георги Данчов от Чирпан. Църквата е осветена през 1872. През 1877 /от турските войски/ и 1936 година църквата претърпява големи пожари. Днес тя е възстановена и е една от най-посещаваните църкви на града.

21 September 2010

Язовир Бегуновци, село Бегуновци, община Брезник


Язовирът се намира на 2 километра от село Бегуновци по посока град Брезник. Разделен е на две части заради преминаващия междуселищен път. Ако се намирате в района непременно се спрете и направете разходка покрай него. Ако сте риболовци е подходящо място за ловене на рибите Балканска пъстърва, Бял амур, Каракуда и Шаран.

20 September 2010

Църква "Въведение Богородично", Благоевград

Юлска разходка до Благоевград.
Една от забележителностите на града е църквата „Въведение Богородично”, намираща се във възрожденския квартал „Вароша”. В двора се вижда високата камбанария изнесена от църквата. Църквата е три корабна и богато изографисана още отвън.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...