31 October 2010

Античен форум Августа Траяна в Стара Загора

Облачен и дъждовен октомврийски ден в Стара Загора. С чадър в ръка и много ентусиазъм тръгваме към най-емблематичните части от града. Вървим пеша. В тази публикация показваме посещението ни във форума на античния римски град Августа Траяна, който се намира в централната част на Стара Загора.
Обектът е разкрит след строителни работи в района на Съдебната палата в града.
Форумът се е намирал в югозападната укрепена част на римския град, средище на социално-политическия, икономически и културен живот на града и важно място за обсъждане на общоградските проблеми.

27 October 2010

Стара Загора - антична улица


19 октомври 2010. Разходка в Стара Загора. Дъждовен вторник. Скрити под големия чадър правим няколко снимки на античната улица.
На информационната табела прочитаме от кога е улицата и правим своята разходка по мокрите каменни плочи...
"Пресичаща Августа Траяна "преблестящия град на траянците", главната антична улица започва от западната порта и е застлана с масивни каменни плочи.

25 October 2010

Хотел "Тангра" - Стара Загора

Хотел "Тангра е три звезден хотел в центъра на град Стара Загора. Има добро обслужване и кухня. Разполага с два ресторанта - две зали, като единия е като бар.
Паркинга е непосредствено пред хотела. Хотелът има Интернет, мини бар, самостоятелни санитарни възли. Класически хотел с три звезди от по-висока категория.

14 October 2010

Казанлък - музей на розата

Музеят е създаден през 1984 г. с част от фондовете на Исторически музей „Искра”, събирани и обработвани през годините от 1901 насетне. Огромна заслуга за неговото богатство имат основателят на музей „Искра” Петър Топузов, Димитър Чорбаджийски - Чудомир и Стефка Дончева-Крачанова. Експозицията на музея е разположена в три основни зали, където са показани: оригинални снимки и документи за развитието на розопроизводството през Възраждането и в началото на 20 век; инструменти за обработка на розовите градини, съдове за съхранение и износ на розово масло и розова вода; историята на българските розотърговски къщи; материали, свързани с историята на Института по розата и съвременното розопроизводство. Музеят на розата се радва на изключителен интерес от български и чужди туристи.

12 October 2010

Стара София - крепост Сердика

Разхождайки се в София, и преминавайки през центъра на града може да вивите останки от старата крепост Средика /дн. София/. По - долу ще видите подлеза намиращ се между президентството и ЦУМ. Хиляди хора минават всеки ден от там, но малко обръщат внимание на историята около тях. Радваме се да споделим нашето пътуване из стара София със снимки:


08 October 2010

Град Грамада, Видинско

Грамада е малък град, намиращ се на 20 км от Видин в Северозападна България. Посетих града в края на август 2010. Тих и беден град. За радост с прекрасни хора с отворени сърца, които бяха готови да разкават и показват малкото, което имат. От кога ли някой не беше идвал в града им от любопитство, да види как живеят и с какво се гордеят. Едно от най-големите им гордости е реставрираната църква "Света Троица" с голяма част от дарения от гражданите на града.

Археологически музей в София

Археологическият музей се намира в центъра на град София срещу президентството. Музеят е изграден в най-старата запазена сграда на София - Буюк (Голямата) джамия. (информация за сградата).
Музеят се помещава в тази сграда от самото си създаване от 1892 година.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...