30 November 2010

Хотел "Danubia beach ", село Цар Симеоново, Видин

Хотел "Danubia beach" се намира на 15 километра от град Видин в село Симеоново на брега на река Дунав. Отдалечеността от големия град, басейна и реката, зеленината около хотела е прекрасно място за почивка за хора обичащи спокойствието.

25 November 2010

Видин - Къщата с куклите /Vidin house with dolls

По време на престоя ни във Видин, не можеше да не потърсим известната къща с куклите, за която бяхме чували. Оказа се, че е близо до магазина Кауфланд на Видин. Тя е стара сграда, строена 1890 година за жилище на занаятчия. Сградата е обявена за паметник на културата от 1975 година.

21 November 2010

Жълт планински крем

Жълтият планински крем (на латински: Lilium jankae), наричан още “самодивско лале”, е многогодишно луковично растение, разпространено в Стара планина, Витоша, Беласица, Знеполе, Рила и Западни Родопи. Расте по тревисти места и скални полянки, на силикатен и варовит терен. Цъфти през юни – юли. Застрашен е от косенето на ливадите, пашата на добитък и унищожаването от туристи. Видът е Балкански ендемит, защитен вид и е включен в Червената книга на България.

09 November 2010

Село Гургулят и Пантеон на загиналите български воини в Сръбско-българската война през 1885 година

1 май 2010 година.
Отдавна се канехме да посетим село Гургулят, което се намира в Западна България, на пътя между градовете Сливница и Брезник. За съжаление пътя до селото е в доста лошо състояние и необходимо много внимание, за да не счупите колата си. Над селото в местността „Църквище“ е издигнат Пантеон в чест на загиналите български воини в Сръбско-българската война през 1885 година. Величественият монумент се вижда още движейки се по пътя към селото.

08 November 2010

Свети Архангел Михаил - Архангелов ден

8 ноември - днес почитаме Свети Архангел Михаил.

Всеки има своят ангел пазител. Кой е Архангел Михаил?

Раковишки манастир

Раковишки манастир

Северозападна България. След разходката ни до късно античната крепост "Кастра Мартис" на град Кула продължаваме към Раковишкия манастир. Изборът ни не беше добър за връзка между двете места. Не преминавайте през пътя Кула - Полетковци - Старопатица - Раковица. Няма такъв. Ние го направихме, но все пак, когато стигнахме след 40 минутно друсане, разбрахме че си е заслужило изпитанието. Раковишкия манастир се намира между село Раковица и село Киряево. Манастирът е под връх Черноглав.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...