28 December 2010

Църквата "Света Богородица Петричка" в Асеновата крепост

Посещението ни вътре в църквата в Асеновата крепост. След изкачването на многото стъпала, влизаме вътре в храма.
"Църквата е построена върху скалната площадка в подножието на "Феодалния замък". Непристъпна от север, запад и изток, тя е замислена и осъществена като самостоятелен укрепен комплекс. Тя е двуетажна, еднокорабна, едноабсидна, с притвор и наос, кръстокуполна с тъй наречен "стегнат кръст". Долният етаж е замислен вероятно за крипта, но никога не е използвана за тази цел. Осветява се от три малки прозорчета.

22 December 2010

София - североизточен ъгъл на крепост Сердика

Продължаваме разходката си в стара София. Отправяме се към североизточния ъгъл с кръгла кула, който се намира на улица Искър и улица Сердика. Има добра видимост и можете да обиколите от всякъде. Ние го направихме и споделяме в снимки видяното.
Първото, което виждаме

21 December 2010

Руската църква "Свети Николай Чудотворец" - София

Църквата "Свети Николай Чудотворец" се намира в центъра на град София  до природонаучния музей. Известна накратко Руската църква.
Разхождайки се в София, няма как да не забележите различната постройка със златни кубета и кръстове. Излизайки от природонаучния музей, не можеше да не се възхитим на тази уникална църква и да не я заснемем. Имаше сватба. Предпочитана е църквата за бракосъчетания.
Храмът е строен през 1914 година едновременно с храм-паметника  "Свети Александър Невски".

20 December 2010

Неолитни жилища в Стара Загора

Най-старото селище на територията на Стара Загора е открито в района на Окръжна болница. То възниква в ранния период на новокаменната епоха и продължава да съществува до бронзовата епоха (VI-II хил. пр. н. е.).

15 December 2010

Римската стена, София

 Римската стена в София, известна също като Старата стена, всъщност не е римски, а османски градеж. Смята се, че е построена в първите векове на османско владичество. Тя представлява част от неголяма квадратна постройка, за чието предназначение има няколко теории. За най-приемлива теза се смята, че това е надгробна постройка на виден турчин, издигната сред турските гробища, които са се намирали преди Освобождението в този район. Според други информации става дума за "част от "намазгяф" - мястото, където ходжата служел молитва за тези, които заминават за хаджилък. Край стената били наредени големи камъни, на които бъдещите хаджии стъпвали, за да се качат на конете си."

12 December 2010

Свети Спиридон

Спиридон Чудотворец е един от великите светии и чудотворци от 4 век. Роден е на остров Кипър по време на царуването на Константин Велики. Станал епископ в кипърския град Тримитунт, участвал в първия вселенски събор в Никея. Според житието му, изхранвал сиромаси и бедняци и приемал много странници в дома си. Излекувал император Констанций II от тежка болест. В живота си е сторил много добри дела за християнската вяра, да разберат хората нейната доброта и човечност, да повярват в силата на Христовата вяра, която помага и закриля. Точно колкото добър и човечен бил Спиридон и помагал на бедните и попадналите в беда, точно толкова смайващи били и чудесата, с които се прославил. Разказват, че на прочутия Никейски събор, в разгара на люти дебати, Спиридон, за да убеди опонентите си, стиснал керемида в ръка. От единия й край излязъл огън, от другия потекла вода.

02 December 2010

Бръмбар носорог (Oryctes nasicornis)

Бръмбарът носорог (Oryctes nasicornis) - края на лятото на пътя към дом го намерих. За съжаление не беше жив. Даже от топлината беше започнал да се изсушава. Едното му крило леко се подава от под твърдите му криле. Сега има у дома един екземпляр от този красив вид бръмбари. Странното, е че го намерих оживения град, където не е естествената му среда. Явно се е бутнал в някоя кола.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...