29 March 2011

Крепостта "Баба Вида" - 2

Разходката ни продължава. Заедно със снимките ще споделя и легендите свързани с крепостта.
Едната е за трите сестри: Вида, Гъмза и Кула

"Живял някога мощен български болярин, който имал обширни владения от Карпатите до Стара планина. След неговата смърт трите му дъщери – Вида, Кула и Гъмза – разделили неговите владения помежду си.

Крепостта "Баба Вида"

Крепостта "Баба Вида" - Видин
Една от най-запазените средновековни крепости в България е Баба Вида. Намира се в края на речната градина на град Видин на брега на река Дунав. 

Отново ни се падна горещ летен ден и най-горещите часове на деня.  Но при предишни гостувания, все не стигахме до тази забележителна крепост. Сега му беше дошло времето.

09 March 2011

Стара Загора, Храм "Свети Николай"

Храм "Свети Николай"
Храмът се намира в центъра на града, малко след общината. Няма как да не забележите интересната архитектура. Български туризъм посети църквата през октомври 2010 и споделя видяното с вас.

01 March 2011

Вратцата, прохода на река Лева, Враца (Вратица)

През лятото на 2010 успях да заснема прохода Вратцата и да премина през него. За съжаление бях в най-горещите часове на деня и разходката ми беше кратка, но пък успях да направя снимки и да се възхитя на красотата около мен.
Вратцата се намира на половин километър от град Враца, във Врачанския Балкан. Уникален е със скалите, които са отвесни и много алпинисти ги посещават. Реката в края на август беше много малка, но се намираха места,където малчуганите да се разхладят. Даже ме поканиха да се топна и аз във водата и ме питаха, как издържам на тази горещина.
Непосредствено преди прохода е разположен един хотел-ресторант, в който стига да искате можете да похапнете и да отседнете. Аз се възползвах от кухнята им, седнали до брега на реката и направеното езерце, позабравих горещината.
Нека направим заедно разходката ми:
Това можех да наблюдавам, докато похапвах в ресторанта...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...