26 April 2011

Разходка в Ловеч, Великден 2011, крепост Ловеч

Христос Воскресе!
Прекрасен слънчев ден!
Пътуване! Ловеч!
Кратка информация за града
"Ловеч е разположен в предпланински район, на двата бряга на река Осъм. Намира се на границата между Дунавската равнина и старопланинския Предбалкан. На 150 км югозападно се намира столицата София. Ловеч представлява един своеобразен баланс между планинския и равнинния релеф. На изток е обграден от 250-метрово плато, върху което се намира паркът „Стратеш“, завършващо с архитектурно историческия резерват „Вароша“ на юг, живописно заобиколен от хълма „Хисаря“ и парка „Баш Бунар“. Северозападната част на града плавно се спуска към равнинния релеф на съседната община Плевен. Средната надморска височина на Ловеч е 360 м. Най-високата точка в града е хълмът „Ак баир“ (разположен в южната периферия) със своите 450 м надморска височина, а централната част на Ловеч заема най-ниската площ в местността 150-190 метра надморска височина." и нашата разходка започва. Спираме до река Осъм, пред турската баня в квартал Вароша.


16 April 2011

Лазаровден / Света Четиридесетница Възкресяване на Лазаря

В съботата на Шестата седмица от Великия пост Църквата спомня извършването на най-голямото чудо от Спасителя - възкресяването на четиридневно починалия Лазар шест дни преди иудейския празник Пасха (Иоан гл. 11). Извършено пред очите на народа, чудото станало причина мнозина да повярват в Христа. То и днес ни уверява в божествената сила на Бог Син, в Неговото възкресение, и в предстоящото всеобщо възкресение на мъртвите.

13 April 2011

Разходка във Видин

Стамбол капия - Видин

Видин. Най-североизточния град на България на река Дунав. Едва на 30 метра надморска височина, градът е запазил голяма част от стените на  Калето и разбира се една от най-забележителните крепости в България - Баба Вида.
Заповядайте на виртуална разходка с нас през красивия град Видин.

11 April 2011

Изложба на змии и земноводни

Представям една изложба на змии, която посетих във Варна през лятото на 2009 година.
Западна зелена мамба
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...