23 June 2011

Еньовден

Еньовден е български народен празник, който се чества на 24 юни всяка година. На същата дата източно православната християнска църква чества деня на Йоан Кръстител и често обредите и традициите на двата празника се преплитат. В различните географски области името се произнася по различен начин — в Област София името на празника е Яневден, в Струга — Иванден, в Охрид — Ивъндън, във Великотърновско — Иван бильобер или Драгийка. Празникът съвпада с лятното слънцестоене, затова и много от поверията и обичаите са свързани с пътя на небесното светило и култа към него. На този ден своя имен ден празнуват всички с имена Йоан, Янко, Яни, Яна, Янка, Еньо.(1) С Еньовден са свързани множество вярвания за слънцето, водата и лечебните растения. Смята се за патронен празник на билкарите. (2)

Пещера "Магура", България

На 25 километра от Белоградчик е разположена пещера "Магура". Тя е образувана във варовиковата Рабишка могила (461 м.н.в.), представляваща малка моноклинала, остатък от мезозойската мантия на Белоградчишката гънка. Основата на моноклиналата е изградена от триаски червен пясъчник, под който лежат юрски и кредни карбонатни скали.

10 June 2011

Исторически музей във Видин

Исторически музей - Видин
След разходката ни до крепостта "Баба Вида" стигаме до историческия музей, който се помещава в сградата на старата турска поща. Добре запазена сграда в центъра на града близо до училището СОУ "Цар Симеон Велики".
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...