15 May 2012

Църква "Свети Никола", град Сапарева Баня

"Църквата е построена през 12-13 век и реставрирана през 1937 г по проект на арх. Рашенов.
Отличава се със своята архитектура - кръстокуполна църква от типа на свободния кръст, с голяма полукръгла апсида.
Сградата е издигната от тухли върху каменни основи. с характерен начин на градеж т. нар. "потънала тухла", което заедно с дванадесетостенния купол и аркирани ниши определя живописния й вид.
Църквата е била изписана изцяло отвътре, но днес са запазени само отделни фрагменти."

14 May 2012

Етнографски музей, село Белчин


Етнографски музей, село Белчин

Етнографският музей в село Белчин е част от забележителната "тройка" на селото, заедно с крепостта "Цари Мали град" и църквата Света Петка. Музеят е разположен в новоизградена къща по копие на възрожденска къща от 19 век, типична за село Белчин. На първия етаж от експозията може да се види поминъка от региона и намерени сечива, оръдия на труда, монети, копия, още с датировка от 4-6 век.

05 May 2012

Крепостта „Цари Мали град” на хълма „Свети Спас“, село Белчин, 2 част

Над село Белчин се намира крепостта "Цари Мали град". Продължаваме разходката си във вътрешността на крепостта.

На територията на крепостта ще видите много букови дървета, които допринасят за усещането на мястото като антично.

Крепостта „Цари Мали град” на хълма „Свети Спас“, село Белчин, 1 част


Крепостта „Цари Мали град” на хълма „Свети Спас“, село Белчин, църквата
 Село Белчин се намира на пътя между Дупница и Самоков (15 км) в Западна България. Селото е известно с крепостта „Цари Мали град” (царски малък град) разположена на хълма „Свети Спас“. Имах възможността да посетя селото и забележителностите му на 30 април 2012 г. Влизайки в селото веднага ще видите кафяви табели сочещи към църквата Света Петка, която се намира в подножието на хълма свети Спас и крепостта. Има направен голям паркинг, на който можете да оставите колата и да потеглите към крепостта. Има два маршрута, по които се стига до нея. Единият е по-полегат, вторият по-стръмен. В един момент двата пътя се сливат в един и ви отвеждат до крепостта. Минавате през красива смесена гора от бук и бор.

02 May 2012

Църногорски / Гигински манастир



Април 2012... Отново сме в Църногорския манастир. Изминала е дългата зима и можем да се изкачим отново и да видим как е тук в манастира. Монасите са щастливи. Изпълняват ежедневните си задължения. Има доста промени... Вече са изградени напълно кулата, новата църква, стената, новото помещение за спане. Увеличил се е асортимента в магазина от продукти, които са произведени в манастира и с помощта на месокомбинат и завод за млечни продукти...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...