29 September 2012

Паметник-костница "Ботевите четници", Скравена

Началото на месец септември 2012 стигнахме до село Скравена. Пътувайки от Ботевград на север пътя минава през селото.  Селото е известно с няколко неща: манастира "Свети Николай" , паметника-костница на Ботевите четници и затвора от комунистическо време (кариерата).
Целта на нашето посещение е да се поклоним пред паметника на загиналите четници и да разгледаме селото. Паметникът се намира в центъра на селото, от лявата страна на площада, на който е и читалището на селото, в което се намира и ключа за костницата, ако желаете да я видите отвътре. В нея се намират 10 черепа от Ботевите четници, които са тръгнали след убийството на Ботев към Лютиброд, от които само един е определен, че е на четника Георги Апостолов. Скланяме глави пред четниците!

27 September 2012

Скравенски манастир "Свети Николай", Скравена

Скравенски манастир"Свети Николай"
Скравенския манастир "Свети Николай"  се намира на 2 км  до село Скравена в  югозападното подножие на Лакавишки рид от Западния Предбалкан, на 6 км северно от Ботевград, на 50 км южно от Враца и на 60 км североизточно от София. Манастирът е разположен на хълм и се вижда ясно от главния път Е-79.

26 September 2012

Крепост "Боженишки Урвич", село Боженица

Крепостта "Боженишки Урвич" - входа от север
По време на посещението ни в Ботевградския исторически музей, разбрахме за крепостта Боженишки Урвич, която се намира на 23 километра северно от Ботевград, южно от село Боженица. По снимките в музея и намерените ценности, решихме че си заслужава да стигнем и до тази крепост.
Последно крепостта е била използвана по времето на Цар Иван Шишман и с падането на България под турска власт, Урвич е изоставена... Предполага се, че крепостта е от 5 век, с вековете достроявана и изграждана с нови крепостни стени. Такива са били необходими само от северната част, тъй като от всички други страни е обградена от естествени природни защити - урви. От там идва и името на крепостта.

24 September 2012

Паметникът на свободата, национален парк-музей "Шипка" 2 част

Първа част от паметника на свободата "Шипка"
Панорама от върха на паметника на свободата на Шипка.
На върха на паметника забелязваме един зелен скакалец, нищо че е много ветровито...

Паменикът на свободата, национален парк-музей "Шипка" 1 част

Паметникът на свободата "Шипка" се намира на пътя между Габрово и Казанлък, на връх Свети Никола. Лесно може да се стигне до него и от двата града.
Паметникът е издигнат с цел да увековечи подвига на падналите за свободата на България по време на отбраната на Шипченския проход, която е една от най-героичните и решаващи битки по време на Руско-турската Освободителна война 1877-1878 г. Боевете, които се водят от 09/21 до 13/26 август 1877 г. между защитниците на прохода и турската армия влизат в българската история под името Шипченска епопея.

19 September 2012

Храм-паметник "Рождество Христово", Шипка, Шипченски манастир

Храмът-паметник "Рождество Христово" – известен още като Шипченския манастир се намира в южното подножие на Шипченската планина, в северозападните покрайнини на гр. Шипка, на пътя Казанлък - Габрово, на 12 километра северозападно от гр. Казанлък.

18 September 2012

Най-горещия гейзер, Сапарева баня

Най-горещият гейзер в Европа се намира в Сапарева баня. Температурата на водата е +103 °С.  Минералната вода на гейзера е с уникален състав и свойства. Съдържа сероводород, поради което в близост до гейзера усещате характерната миризма на сярата ( развалени яйца). Водата лекува заболявания на опорно-двигателния апарат, на периферната нервна система, гинекологични заболявания, остри и хронични отравяния със соли на тежките метали, заболявания на кожата, на горните дихателни пътища и др.

Храм "Света Петка", село Белчин

Храмът "Света Петка" е гробищната църква на село Белчин, която съществува от средата на XVII век, когато е построена върху основи на друг храм от XIII-XIV век. Църквата "Света Петка" се намира на много стръмно място (вижда се от околните села) и е изоставена преди около 60 години. През 2006 г. е подета кампания за възстановяването ѝ от местните жители. На 14 октомври 2007 г. - след усилен период на възстановяване - тя е преосветена. Екип от изкуствоведи, историци, художници, резбари, архитекти и други извършва огромен труд, който впоследствие е възнаграден и църквата е обявена за сграда на годината.(1)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...