25 October 2012

Първата земеделска цивилизация, село Оходен

Минавайки по пътя Козлодуй-Враца, малко преди село Оходен видяхме табела, която ни изненада с надписа си: "Първата земеделска цивилизация Археологочиески обект Валога-Оходен". Решихме да се отбием и да потърсим тази цивилизация. По черен път на места, покрит нарочно с чакъл и по усет, тъй като в началото имаше две табели след това изчезнаха, стигнахме до археологическия обект. Личеше, че за празниците (6-10 септември 2012) е поприбрано, но че на това място текат все още проучвания. Обиколихме цялата територия. За съжаление, обекта все още не е открит официално за посещения и няма табели или обозначения за това което наблюдаваме. Но е достатъчно да потърсиш малко из Интернет информация и ще разберете къде сме били. Заслужава си да се посети. Достъпът с по-високо проходима кола е достъпен, ако ли не, се пригответе за около 40-60 минутно ходене пеша.

16 October 2012

Крепост "Августа", село Хърлец, община Козлодуй

Крепост "Августа", село Хърлец, общ. Козлодуй
За крепостта Августа, разбрахме случайно. Минавайки през село Хърлец, на връщане от Козлодуй, забелязахме табела с надпис "национален археологически резерват “Августа”". Спряхме и попитахме хората от заведението, което е непосредствено зад табелата. Посоката от пътя е в ляво и карате по пътя, който е бетонов. Той ни отведе до крепостта. Обградени сме от земеделски земи. Вдига се много прах. Има много машини, които са на работа. Оглеждаме крепостта от всички страни. Поне тези, които можем да достигнем с апарата. Крепостта е доста голяма. Има на места добре запазени стени, доста кръгли кули. Била е една от пограничните крепости по римско време. 

11 October 2012

Одранишки манастир "Свети Свети Петър и Павел"

Одранишки манастир
Неделен ден, време за разходка (8.10.2012). Отдавна искам да посетим този манастир, затова ентусиазирано тръгваме. Минаваме преди това през Гигинския манастир, който ни е редовна дестинация. Погледнахме преди да тръгнем прекия път между двата манастира. Минаваме през селата Гигинци-Еловдол-Габров дол-Мурено-не усетихме как сме преминали през Горна Врабча и пътя ни отведе до Дивля. Селото е павирано - то се слави със своите майстори на павирането и реденето. Спираме за малко и разбираме че тук е живял Владимир Димитров - Майстора. В това село минаваме през мост, на който има дървена статуя на Светите братя Кирил и Методий. Продължаваме към Одраница. Малко след село Горна Глоговица пътя става селски неасфалтиран. При внимателно каране може да се продължи към манастира. Има табела преди село Одраница, която ни отвежда по посока на манастира. За съжаление след това интуицията или пък водач ви отвеждат до мястото, където е скътан манастира. Наистина е така. Красив, малък и поддържан манастир се разкрива пред нас. За съжаление портите са затворени. Можем да огледаме само отвън и да се насладим на всичко наоколо.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...