28 May 2013

Музей на мечката, Триград

Музей на мечката, Триград
Музеят на мечката се намира между Дяволското гърло и село Триград, непосредствено до реката в триградското ждрело. Отивайки към селото се пада от лявата ви страна. Един от най-новите музеи в Родопите. Уникален е с идеята си за представяне на застрашения вид на кафявата мечка. В последните години хората все по-често чуват за тях от новините, но в този музей можем да научим за начина им на живот, за местообитанията им, за начина им на хранене и прочие.

26 May 2013

Параклис "Свети Йоан Летни", язовир Пчелина (яз. Лобош), село Поцърненци

Църквата е средновековен храм датиращ от 1350 година. Намира се на удивително място, над язовир Пчелина ( още познат като яз. Лобош). Името е на светеца Йоан Летни. Бяхме виждали църквата отдалеч, винаги когато стояхме на язовира от страната на село Ковачевци.
Църква "Свети Йоан Летни", язоври Лобош (Пчелина), с. Поцърненци

13 May 2013

Богомолка mantis-Mantodea

Началото на октомври 2012 бяхме на язовир Лобош от към страната на параклиса Никола Летни. Привечер, след като се връщахме към селото, видяхме тази богомолка с цвета на изсъхнала трева.
Направих няколко снимки, които споделям с вас.

10 May 2013

Пещерно жилище в Ягодинска пещера

Пещерно жилище, Ягодинска пещера
Пещерното жилище се намира на най-високия, първи етаж от пещерата. За него разбрахме, след като бяхме преминали Ягодинската пещера. Оказва се, че към него повечето от посетителите не проявиха интерес и единствено две семейства се запътиха натам. 
Има табела, която ви показва точно къде да завиете, за да се изкачите по нависоко. Навлизате в гора, изкачвате се по стълби и ви заобикаля спокойна гора.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...