31 October 2013

град Ардино, обл. Кърджали

Джамията и чешма "Дяволски мост", град Ардино
На път за Дяволския мост преминахме през град Ардино. Градът е малък и се намира близо до град Кърджали. Град Ардино се намира в красивите Западни Родопи и е известен с близостта си до моста.
След като бяхме посетили моста, на връщане решихме че е хубаво да видим и града. Ардино е обявен за град от 1960 година. До Втората световна война е бил известен с имената Егри дере и Хаджи кьой.
Разходете се с нас.

30 October 2013

Тракийско скално светилище ТАТУЛ

Скално светилище "Татул"
"Татул" е мегалитно скално светилище, което се намира в Източните Родопи, на около 15 километра от Момчилград, в едноименното село Татул. Пътят е добър. Има кафяви указателни табели, по които да се ориентирате. В подножието на скалното светилище е построен паркинг и след това по алея извиваща се сред зеленина се стига до мястото, за което се твърди че е гробът на Орфей.

17 October 2013

Пещера "Дяволско гърло", Триград

Пещера Дяволско гърло, Триград
След посещението ни в Ягодинската пещера беше ред на Дяволското гърло. Двете пещери се намират в два съседни дяла на Родопи планина.
Дяволското гърло  е само на 1,5 километра от село Триград и за да стигнете до него, трябва да преминете по живописното Триградско ждрело.

10 October 2013

Музей на манастирското стопанство в Рилски манастир

Музей на стопанството в Рилски манастир
При поредното ни пътуване открихме още нови неща в Рилския манастир. Посетихме музеят на манастирското стопанство, което се намира до Самоковската порта. Вътре видяхме воденицата, старата манастирска фурна(в еня са могли да се пекат едновременно до 3000 хляба), предмети, свързани със стопанската дейност на манастира - дърводобив, скотовъдство, земеделие и пчеларство

07 October 2013

Дяволският мост над река Арда, село Дядовци, Ардино

Дяволски мост, река Арда
Дяволският мост. Всеки е чувал за него и днес е време да го посетим. Той е средновековен мост разположен по поречието на река Арда в близост до село Дядовци, северозападно от град Ардино в Източните Родопи. В града има табела за моста. Известно време се движите по асфалтиран път, но идва момент, когато е добре да оставите колата. Дори и да е високо проходима, не изпускайте удоволствието да се разходите пеша до моста. 

05 October 2013

Природна забележителност ЛЪВЪТ, село Бенковски, общ. Кирково

Природна забележителност "Лъвът", село Бенковски
Природна забележителност "Лъвът"се намира северозападно от село Бенковски, по посока село Китна, вляво от пътя, преди моста над река Върбица.  Пред фигурата има дървена постройка, която пречи на добрата видимост към лъва...
Природната забележителност, пред която се намираме е скална форма, образувала се в резултат на външните земни сили – вода, слънце и вятър,  напомняща полегнал лъв в Източните Родопи. Изваяна е в едрозърнест пясъчник. От 1982 година е обявена е за защитен обект. 

Природна забележителност ГЪБАТА, село Дедец, община Кирково, Родопите

Природна забележителност "Гъбата", село Дедец
 Природната забележителност "Гъбата" се намира на около километър от село Дедец, община Кирково, област Кърджали, в Източните Родопи. В тази област може да се видят много  скални образувания, които са устояли на промените на времето. Движейки се по пътя се виждат табели, които ви показват до кой феномен се достигнали. Това е самотната гъба, на фон е село Дедец.

03 October 2013

Крепост "Калето", град Мездра

Крепост "Калето", Мездра
Разходката ни продължава след като разгледахме експозиционната зала. Време е да влезем в самата крепост и нейните стени. Елате с нас!

Крепостта „Калето” се намира върху скалист рид с надморска височина от 239 метра в югозападния край на град Мездра. Хълмът е естествено защитен и разположен на място, където се пресичат основни пътища, използвани от дълбока древност до днес. На повърхността днес могат да се видят каменните остатъци от средновековна, късноантична и римска крепост, запазени във височина до 6 метра. Под тях са разположени опожарените останки на тракийско и две праисторически селища.

02 October 2013

Крепост "Калето", Мездра, експозиционна зала

Археологически комплекс "Калето", Мездра
Крепостта "Калето" може много лесно да се види от главния път между Ботевград и Враца. Нашата препоръка е, ако имате път натам, отбийте се за половин час да видите изцяло обновената крепост. Вижте и експозиционна зала, в която е изложена по най-модерен начин постоянна експозиция за проучванията и намерените предмети в тази местност.

01 October 2013

Ягодинска пещера и разнообразието от пеперуди

Дълго очаквано пътуване до една от най-известните пещери на Българските Западни Родопи, Ягодинската пещера. Трябваше да изчакаме около половин час преди да влезем. Влизането в пещерата става само с екскурзовод, който прави инструктаж за поведението ни вътре. Необходимо е да сме облечени по-добре, независимо че е лято (юли). Хлъзгаво е, така че бъдете и с подходящи обувки. Една от заръките на водача ни беше да не се отделяме от групата и разбира се да не снимаме. Указано е навсякъде забраната за фотоапарати, така че, въпреки изкушението вътре не сме снимали. Важно е да се види. Нищо по добро от изживяването и спомените. 

Римски мост, Буйновска река, Ягодинска пещера

Римски мост, река Буйновска, до Ягодинската пещера
След като бяхме разгледали Ягодинската пещера и пещерното жилище беше време за обяд, преди да продължим към Дяволското гърло. Непосредствено до входа на пещерата е разположен върху реката римския мост над Буйновска река. В Родопите може да се видят много такива мостове, но няма как да не обърнем внимание и на този. Има си характерната арка и начин на строеж. Приятно е да се разходиш върху него. Споделяме нашите снимки от него.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...