22 November 2013

Природна забележителност "Чудните мостове", село Забърдо, Смолянска област

Чудните мостове
Чудните мостове (Еркюприя) са естествени карстови образувания - скални мостове, намиращи се в местността Карабаир, Средните Родопи, северозападно от село Забърдо, област Смолян. Мостовете са на разстояние около 150 m един от друг и се намират на надморска височина 1300-1550 m.  През 1961 г. районът на Чудните мостове е обявен за природна забележителност и защитена местност под името „Еркюприя”, а през 1971 г. е преименуван на „Скалните мостове”.

20 November 2013

Връх Снежанка, Родопа планина

Връх Снежанка, телевизионната кула
Връх Снежанка (1926 метра височина) се намира на 15 километра от град Смолян в красивата планина Родопи. В подножието на върха е разположен курорта Пампорово. Нашето посещение беше през средата на юли 2012 и можахме да се возим на лифт, както и да се качим на телевизионната кула, която се намира на самия връх. Нашето изкачване беше от към страната на Смолян и Смолянските езера. Този обект е един от 100-те национални туристически обекта и си заслужава да се види. Природата в района е красива, а гледките от кулата са незабравими.

16 November 2013

Екопътека "Трите Смолянски езера"

След кратка почивка продължаваме разходката си по екопътека "Трите Смолянски езера", която е част от природна забележителност "Смолянски езера".
Имаме да се спуснем няколко метра по-надолу към следващите две езера. Малко стръмен участък.

Природна забележителност "Смолянски езера", екопътека "Трите Смолянски езера"

Екопътека "Трите Смолянски езера", Тревисто езеро
Екопътека "Трите Смолянски езера" е неразделна част от природна забележителност "Смолянски езера". Тръгвайки от град Смолян към Пампорово, още в края на града може да се види първото езеро. Но нашата цел е да обиколим екопътеката и затова се движим по посока за лифта за връх Снежанка.  Виждаме един малък храм "Свети Дух" и първото от езерата на екопътеката - Тревистото езеро.

04 November 2013

Манастир Свети Йоан Предтеча, Кърджали

Манастир Свети Йоан Предтеча, Кърджали
След посещението ни в Татул се отправихме към Кърджали. Пристигнахме малко след 19 часа и смятахме, че сме приключили с новостите за деня, но се оказа, че водача ни е улучил точно мястото, където се намира манастира Свети Йоан Предтеча, в квартала на Кърджали - Веселчане.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...