31 December 2013

Църква "Свети Георги Победоносец", Кърджали

Църква "Свети Георги Победоносец", Кърджали
Здравейте, приятели! Последният ден от 2013. Правя си равносметка на изминалата дълга година. Няма много за казване, но се радвам, че можахме отново да пътуваме, аз и моето семейство. 
Като последен пост за тази година, с много вяра и надежда, искам да публикувам материал за църквата "Свети Георги Победоносец" Кърджали. Църквата е построена през 1928 година. Дълги години е била изоставена и преживява в разруха годините на прехода. През 1998 година  е назначен за неин свещеник отец Петър Гарена. Именно той поставя началото на голямото възраждане на тази църква и на вярата в християнството в този регион. Който иска повече информация за свещеника и за църквата да заповяда на ТИЦ Кърджали.

29 December 2013

Природна забележителност и скален феномен "Каменни (Скални) гъби", село Бели Пласт

Природна забележителност "Каменни гъби", Източни Родопи, България
Все още сме в Източните Родопи и разходката ни в този край продължава. Пътуваме от Кърджали за Хасково. Посетихме Каменната сватба и Перперикон и в края на деня спираме до Каменните гъби - поредния скален феномен и забележителност от този район. Тези скални образувания се простират на площ от 3 хектара източно от село Бели пласт, на 17 километра от Кърджали.

28 December 2013

Перперикон - тракийски скален комплекс 2 част

Перперикон
Ако сте пропуснали началото на нашата разходка в Перперикон посетете: Перперикон, свещеният град в скалите над село Горна крепост, Кърджали 1 част. Вече сме във вътрешността на скалния комплекс Перперикон, който датира още от каменната ера и е бил обитаван от траки, римляни, византийци и българи. Изоставен едва след падането на България под Османско иго.

Перперикон, свещеният град в скалите над село Горна крепост, Кърджали 1 част

Перперикон
След шест години отново сме на Перперикон-скалният град намиращ се над село Горна крепост в Източните Родопи. Виждаме промените още със спирането на колата на паркинга с много сергии. Горещо е и затова слагаме шапките и вземаме и чадър за всеки случай. Горе сред скалите, в юлския пек, трябва да сме подготвени. Препоръчваме ви вземете си и вода. Обиколката може да трае от 1 час до цял ден... зависи от вас. На входа има такса, която е символична. Купете си  карта, тъй като тя ще ви улесни много как да се движите вътре в крепостта и да знаете какво гледате. Все още текат разкопки, но хълмът вече е почти напълно разкрит. На хълма са останали само десетина дръвчета, под които се помещава импровизирания лагер на археолозите. Елате с нас! Признавам си, може да не съм много точна, но снимките ще ви покажат какво виждаме.

21 December 2013

Храм "Успение Пресвета Богородица", Чепеларе

Храм "Успение Пресвета Богородица", Чепеларе
След разходката из музеите на Чепеларе, паметника и центъра, стигаме и до църквата Успение Пресвета Богородица. Този храм е строен 1860-1866 година и е светен 16 юли 1867 година.
Има богато украсен иконостас, интересни стенописи и икони.
Влизаме да запалим по свещица и да разгледаме църквата.

18 December 2013

Чепеларе, паметник на загиналите за родината чепеларци

Паметник на загиналите, Чепеларе
В Чепеларе на хълма до музея има паметник, който е посветен на загиналите за родината чепеларци от войните. Чрез този пост искаме да направим нашето признателност и преклонение пред тези знайни и незнайни герои. Поклон!

17 December 2013

Музей на родопския карст, Чепеларе

Музей на родопския карст, Чепеларе
След като посетихме музея на ските и ски спорта и си направихме разходка в центъра на Чепеларе, беше време да стигнем до музея на родопския карст. Негов уредник е синът на основателя на спелеологията в България - Георги Райчев. Именно този ден той беше в музея и ни прие като стари приятели и ни разказа много интересни неща за пещерите на България. Нашата разходка в музея беше дълга и горещо ви препоръчваме, ако имате възможност посетете го.

15 December 2013

Чепеларе, градът на ските през лятото

Посетихме Чепеларе през лятото на 2012. Няма туристи, градът е спокоен. Сега е лято и всички са на море. Имаме възможност да разгледаме спокойно центъра и да стигнем до няколко набелязани места в града-църквата Успение Богородично и музеят на родопския карст. Случайно разбрахме за музея на ските и посетихме и него.
Оставяме превозното средство и първото, което ни хваща погледа е центъра и общината.
Общината, Чепеларе

10 December 2013

Музей на ските и ски спорта, град Чепеларе

Музей на ските и ски спорта, Чепеларе
Лято е. Обикаляме из Средните Родопи. Днес сме на гости в град Чепеларе. Градът е известен със своите ски писти и разбира се със своите скиори - олимпийци и световни шампиони. 
Разхождайки се в центъра на Чепеларе виждаме сградата на читалище "Родопска искра" и тогава разбираме, че в нейната дясна част е поместен музея на ските и ски спорта. Потапяме се в историята на този спорт и многото успехи постигнати от хората на Чепеларе и нашата страна.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...