20 February 2014

Село Старосел, могила "Хоризонт", област Пловдив

Тракийската могила "Хоризонт", Старосел
Тракийската могила "Хоризонт" е разположена в подножието на Четиньовската могила  в местността Манастирчето и е част от тракийския култов комплекс край село Старосел в Средна гора. Могилата носи името на европейската фондация "Stitching Horizon", с чиито средства основно са проведени разкопките на Траколожката експедиция за могилни проучвания (ТЕМП) през 2002 година.
Тя е отворена всеки ден. Тук няма такса. Няма и пазачи. За това уважаеми туристи, пазете това, което ще видите, когато влезете вътре! 

18 February 2014

141 години от "Обесването на Васил Левски". Поклон!

Васил Левски (на стария правопис: Василъ Лѣвскій) е псевдонимът, с който е известен Васил Иванов Кунчев, български революционер, идеолог и организатор на българската национална революция, национален герой. Основател е на Вътрешната революционна организация (ВРО) и на Българския революционен централен комитет (БРЦК). Известен е и като Апостола на свободата заради организирането и разработването на стратегията за освобождаване на България от османско иго. Той пътува по страната и създава тайни районни комитети, които да подготвят националния бунт. Неговата мечта е чиста и свята република, в която всички да имат равни права, независимо от етническата си и религиозна принадлежност. Създадената от него Вътрешна революционна организация е основата, върху която стъпват организаторите на Априлското въстание. Това въстание и последвалата Руско-турска война довеждат до възстановяване на държавата България на европейската карта.(Уикипедия)

14 February 2014

Тракийски култов комплекс "Старосел", тракийски храм "Четиньова могила"

Тракийски храм "Четиньова могила", Старосел
В края на лятото през 2013 година посетихме района на село Старосел с неговите храмове. Храмът – светилище  "Четиньова могила" е разположен в подножието на южните склонове на Същинска Средна гора, на около 4 километра от село Старосел.  Храмът е открит през 2000 година и тогава започват археологическите разкопки и проучвания от екип под ръководството на д-р Георги Китов. Скоро се установява, че в могилата е зарито древно тракийско светилище с невиждани размери и уникална архитектура. Екипът от археолози разкрива, че храмът е изграден по уникален начин. В храма се влиза от централно стълбище.

06 February 2014

Широка лъка, църква "Света Богородица"

Широка лъка, църква "Света Богородица"
Една от забележителностите на Широка лъка, село в Родопите, е нейната църква "Света Богородица". Всеки, който преминава през селото по посока Смолян, може да я види. За съжаление, когато бяхме ние там, църквата беше затворена. Затова и направихме снимки само извън стените й. За историята й научихме след като прочетохме в необятното пространство на компютрите. Разположена е до реката, която се вие край селото и пътя й е в непосредствена близост до един от старинните мостове.

04 February 2014

Фото разходка в парк остров "Свобода" в Пазарджик

След дългия ден на обиколки из музеите на Пазарджик, беше време да стигнем и до парк Острова, който е един от днешните символи  на града. Разположен е на близо 300 декара и е предпочитано място от жителите на града за почивка и развлечение. Спокойно може да стигнете и пеша от центъра до парка, само попитайте за посоката, за да не се наложи да се въртите в кръг.
Преминаваме през главния  и единствен вход на парка. Насреща си виждаме влакче, за което разбираме, че се движи след 17.30 и е безплатно. Е, имаме време да се поразходим из парка, преди да се възползваме от влакчето.
Първо попадаме в света на динозаврите (дино парк). Доближавайки се до тях се чуват звуци, които трябва да са подобни на тези, които са издавали преди векове...

03 February 2014

Къща-музей "Константин Величков, Пазарджик

Къща-музей "Константин Величков, Пазарджик
След посещението ни в историческия и етнографския музей, е време да посетим и родната къща на Константин Величков в Пазарджик. Превърната в къща-музей днес сградата е обявена за архитектурно-художествен и исторически паметник на културата на България.
На входната порта, която е в запазен стил е поставена скулптура на Величков. Преминавайки през вратата стъпваме на калдаръмена пътека и се връщаме назад във времето.

Етнографски музей, експозиция на исторически музей, Пазарджик

Етнографската експозиция на историческия музей в Пазарджик е разположена в една от най-богатите къщи на града. Принадлежала е на търговеца Никола Христович. Къщата е от епохата на Възраждането, построена през 1850 г. в стила на пловдивската възрожденска барокова къща.
Обявена е за национален архитектурно-художествен паметник на културата. 

Исторически музей, Пазарджик

Исторически музей, Пазарджик

Днес се намираме в Пазарджик - град разположен в Горнотракийската низина по поречието на Марица. Хапваме в хотела и сме готови да обиколим, колкото се може повече от града. 
Първото, което сме си начертали е Историческия музей, който е регионален и е създаден още през 1911 година. Сградата, в която се помещава днес е създадена специално за музея през 1980 година. Минаваме през входа и попадаме в лапидариумаЛапидариумът е място, където са подредени находки с археологическо значение предимно от камъни — статуи, колони, архитектурни детайли, култови фигури, плочи и други. Най-често лапидариумите са разположени на открито в дворовете на археологическите и историческите музеи.

02 February 2014

Гложенски манастир "Свети Великомъченик Георги Победоносец", село Гложене

Гложенският манастир "Свети Великомъченик Георги Победоносец" се намира на 10-тина километра от село Гложене в Тетевенския дял на Стара планина. Разположен на висока, недостъпна скала в планината до него има един единствен път откъм село Малки извор. Преминавате през вековна гора. Усещате тишината и се озовавате на магнетично  и свято място. Манастирът е като малка крепост. Заобиколен от три страни от голяма пропаст. Достъпът е  само входната порта на манастира.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...