28 March 2014

Музей "Аптека Хипократ", Пловдив

Музей "Аптека Хипократ", Пловдив
Движим се из стръмните улици на стария град в Пловдив. Минаваме край различни възрожденски сгради, къщи, църкви. След като разгледахме античния театър, тръгваме да търсим музеите... Случайно виждаме къща с различно знаме и надпис над входната врата "Аптека Хипократ". 
 Отваряме вратата и иззвънява звънец. Посреща ни много мила дама. От нея разбираме, че сме попаднали в аптеката-къща на д-р Сотир Антониади, която днес е превърната в музей на фармацията в Пловдив. Къщата на д-р Сотир Антониади е строена 1872 година. Той е един от първите дипломирани лекари преди Освобождението от гръцки произход. Характерното за онзи период е, че сами лекарите са правели лекарствата за пациентите си. Имали са помощници, но лекарите са определяли състава и грамажа за направата на едно лекарство. Минавайки през вратата попадате във предверието на една възрожденска аптека от 19 век.

21 March 2014

Античен театър в Пловдив

Античен театър, Пловдив
След посещението ни в Пазарджик, вече сме на територията на Пловдив. Дълго очаквано посещение. Една от най-големите атракции е старият град, в който се намира и Античния театър. Входа за посетители е от най-високата част на театъра. Подават ни билетите и влизаме. 
Има ученици от художествено училище, които са се разположили по различни кътчета, за да рисуват с различни техники античния театър. Много е вълнуващо да видиш изображението на това, което виждаш на живо върху техните платна... Някои от тях наистина са много добри.

18 March 2014

Фото разходка в крепостта "Цари Мали Град", село Белчин 2

Продължаваме фото разходката в Цари Мали град, крепостта над село Белчин.
Отправяме се към вътрешността и стигаме до малкия затвор на крепостта и помещение, в което стоят делвите, както са открити от археолозите.

16 March 2014

Фото разходка в крепостта "Цари Мали Град", село Белчин 1

Отново идваме в Белчин, за да видим обновената крепост на хълма Свети Спас, Цари Мали Град. От няколко месеца това място се превърна в предпочитана дестинация за много туристи от България и чужбина. Крепостта е реставрирана по Европейски проект и промяната, която виждаме спрямо предишното ни посещение е внушаваща.
Първо посетихме тъй наречения християнски комплекс, който е извън стените на крепостта, но е неразделна част от посещението на всеки един турист стигнал до тук.
Време е да влезем през главната порта на крепостта.
Цари Мали Град, село Белчин
Кулите са възстановени напълно и във всяка от тях има експозиции с експонати намерени по време на проучванията на крепостта.

14 March 2014

Цари Мали град, Християнски комплекс - църква "Възнесение Христово", баптистерий, оброкът на свети Спас

Отново сме на Цари Мали Град. Възродена и издигната крепостта и мястото около нея са неузнаваеми за посетителите от преди година. На хълма Свети Спас над село Белчин се издига крепостта Цари Мали Град.
Да се изкачите до там има три варианта: с елеватора; по еко-пътеката с изградени беседки и мостчета, която води до парка с атракции за малките; по стръмна пътека точно над църквата "Света Петка".
За съжаление елеваторът не работеше, тъй като валеше дъжд. Но това ни позволи да се изкачим по еко-пътеката.
Първото на което ще обърнем внимание от посещението ни тук е тъй наречения Християнски комплекс на върха Свети Спас. Към този комплекс спадат църквата "Възнесение Христово", която датира от 4 век, изградена върху основите на по-стари постройки на вярата. Датирани са три такива; баптистерий, който се е използвал за кръщението; оброкът на Свети Спас и паметник с изображение на Света Богородица.

02 March 2014

Прошка (Сирни Заговезни)

Прошката е мисловният духовен и емоционален акт на освобождаване от чувства като гнявраздразнение и негодувание, насочени към друг човек, заради сторени от него нежелани действия или нанесени обиди. Прошката не означава потискане на гнева и раздразнението, а напълното освобождаване от тях чрез осъзнаване на причините, довели до появата на тези чувства, и оттам — намирането на по-рационален начин за преодоляване на дразнителя. Прощаването има значение най-вече за прощаващия, тъй като той се освобождава от негативните си емоции и добива отново възможност за обективна преценка на фактите, свързани с другия човек, въпросната нанесена обида или нежелано поведение.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...