21 November 2014

Македония, село Водоча, манастирски комплекс "Свети Леонтий"

Екскурзията ни в Македония продължава. Представяме ви втория обект, който посетихме в Македония.
От манастира "Въведение на Пресвета Богородица Милостива (Елеуса)" в село Велюса се отправихме към манастирския комплекс "Свети Леонтий" в село Водоча.
 Първата порта, която видяхме, след като слязохме от автобуса се оказа затворена. Затова заобиколихме покрай манастирската стена, за да минем от другата страна.
Изкушихме се да направим първата снимка от църквата през стената. 

20 November 2014

Македония, село Велюса, манастир "Въведение на Пресвета Богородица Милостива (Елеуса)"

Македония, село Велюса, манастир
 "Въведение на Пресвета Богородица Милостива (Елеуса)"
Здравейте, приятели! В няколко публикации ще ви изведем извън България. В края на ноември 2014, посетихме Македония. Искаме да споделим своите впечатления от района на Струмица и Дойранското езеро.
Екскурзията, която направихме и предстои да ви покажем, беше еднодневна и започна рано в 6:00 часа на 25 ноември (събота).

Първото място, на което стъпихме беше в село Велюса и манастира "Въведение на Пресвета Богородица Милостива (Елеуса)".

19 November 2014

Сопот, църква "Свети Апостоли Петър и Павел"

Сопот, църква "Свети Апостоли Петър и Павел" 

Църквата “Свети Апостоли Петър и Павел” е изградена в гр.Сопот и се намира в непосредствена близост с девическия метох “Въведение Богородично” и девическото Радино училище  
Църквата е изградена през 1846 г. под ръководството на майстор-строител – Никола Троянов от Брацигово. По време на Руско-турската война, Сопот е напълно опожарен, а населението му избито или прогонено. Пламъците не пощадяват и църквата “Св. Св. Петър и Павел”. През 1879 г., църквата е напълно възстановена. 

18 November 2014

Сопот, Радиното девическо училище

Сопот, Радиното девическо училище
 След посещението ни в къщата музей на Иван Вазов се отправяме към още три забележителни обекта в Сопот, които се намират на едно място - Радиното девическо училище, църквата "Свети Апостоли Петър и Павел" и девическият метох "Света Богородица".
Първо влизаме в Радиното девическо училище. Попадаме във типично Възрожденско училище, което е построено през 1851 като взаимно училище. През 1874 година прераства в класно училище. По време на руско-турската война (1877) училището е опожарено и е възстановено след освобождението.

17 November 2014

Сопот, Къща музей "Иван Вазов"

Сопот, Къща музей "Иван Вазов"
Днес сме в град Сопот. Намираме се на площада в града, където е къщата музей на Иван Вазов. Музеят работи всеки ден без почивка и е част от 100-те национални туристически обекти на България. 
Прекрачвайки прага на двора, виждаме красотата и подредеността му. Виждаме лозниците, които дават лека сянка, водата минаваща по средата на двора, цветята, котките. Всичко създава усещането за хармония и спокойствие.

15 November 2014

Град Враца, фото разходка под дъжда

Враца, паметник на Ботев
Дъждовен и мъглив ноемврийски ден. Прекрасен ден за пътуване до Враца. Чадърът е над главата ми и тръгвам на кратка фото разходка в центъра.  Спирам се на площада и заставам пред паметника на Христо Ботев. Това е мястото, на което всяка година на 2 юни се честват Ботевите празници във Враца.
 Минавам в ляво и точно зад паметника виждам една от многото църкви във Враца - храм "Свети Николай"

08 November 2014

Село Черни Осъм - фото разходка, природонаучен музей

село Черни Осъм, обл. Троян
Днес се намираме в едно красиво Старопланинско село - Черни Осъм, което е известно най-много с природонаучния музей и училището за ски спасители. Селото е на 2 километра от Троянския манастир и 5 километра от град Троян. 
Предлагаме ви нашето кратко посещение в селото и музея.
Спираме в близост до музея. Той работи всеки ден от 8.00-12.00 и 13.00-17.00, без почивка.
Входната такса е съвсем малка, като се има предвид какво ще видите вътре и поддръжката на всички тези експонати.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...