19 December 2014

Дойранско езеро, Македония

 Дойранското езеро, Македония
След слънчевата Струмица, последна спирка в село Стар Дойран и Дойранското езеро.
Беше резервиран един ресторант, в който хапнахме сръбска плескавица и пийнахме македонска бира. Побъбрихме. Някоя и друга снимка вътре, за спомен, с компанията. Време да се разтъпчем край езерото. Беше доста ветровито. Във водата се виждаха малки вълни, които ни напомниха малко за морето и отминалото лято. Елате с нас на разходка по брега на Дойранското езеро.

18 December 2014

Македония, град Струмица, фото разходка

Продължаваме пътуването в Македония. След като посетихме двата манастира в село Водоча и село Велюса, автобусите се върнаха в Струмица. Спряхме в центъра. Дадоха ни един час и половина да се разходим или да пазаруваме. Ние избрахме да се разходим и да видим, колкото може повече от града. Елате с нас.
Паметникът на Гоце Делчев в центъра на град Струмица.

03 December 2014

Сопот, Девически манастир "Въведение Богородично"

Сопот, Девически манастир "Въведение Богородично"
След посещението ни в къщата-музей на Иван Вазов и девическото училище на Рада  Госпожина, е време да влезем в двора на манастира - сопотският метох "Въведение Богородично".
С влизането в двора виждаме тривековна лозница, която е устояла на пожара по време на Руско-турската война. По навътре са килиите на монахините със скривалището на Васил Левски и малката църква, която е на половина вкопана в земята,  устояла на пожари и войни. 

01 December 2014

Перник, крепост "Кракра"

Перник, крепост "Кракра"
Днес сме в Перник, крепостта "Кракра". По инициатива на ОИЦ се провежда спортен празник под надслов "Да спортуваме заедно". Това е повода да се качим до тук. Мястото е хубаво за всякакви мероприятия. 
При изкачването си към крепостта от центъра на града, първо минахме през местността "Свети Спас" и ранно-християнската църква, за която споделихме в по-ранна публикация.
По проект за обновяване на крепостите в България крепостта има няколко промени.  Изградени са алеи вътре в крепостта и  "крепостна стена", която всеки пътуващ към Дупница и Радомир и минаващ през Кървавото дефиле може да види. На мен лично ми прилича като декор за филм. Но все пак крепостта е хубава с интересна история и си заслужава да се посети. Ето нашата фото разходка в пернишката крепост "Кракра" - октомври 2014.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...