05 December 2008

Медоносна пчела

Медоносната пчела се среща из целия свят. В България може да се види и в планината. Аз я заснех в Етрополския балкан през лятото на 2008. Не можех да се спра да я следя и снимам. Харесвам я!
Всички сме виждали медоносната пчела. Повечето хора се страхуват от нея, защото още от деца знаем, че имат жило. Пчелите жилят само ако са застрашени. Ако не бъдат дразнени, вероятността да ни ужилят е минимална.


Тялото на пчелата се състои от глава, гърди и коремче. Има шест крака. Жилото се намира на края на коремчето.
Пчелите имат две големи и две малки крила. При полет четирите крила издават жужащ звук. Очите на пчелите са съставени от многобройни малки очички (оматиди) – очите им са сложни (фасетни). Антенките на пчелите са много чуствителни. С тях те усещат вкус и мирис. Имат и дълго хоботче, с което смучат храната от растенията.
Пчелите живеят на големи групи – колонии. Домовете им се наричат кошери. Еестествени на някое дърво или изкуствени, направени от хората. И в двата вида кошери, пчелите изграждат пити (гнезда) от восъчни килийки. В тях събират мед. В един кошер могат да живеят повече от 50 000 пчели.
Пчелите правят меда от сладък сок в цветовете на растенията, наречен нектар.

Възрастните пчели измукват нектар от цветовете и го предават на по – младите пчели в кошера, които го преработват в мед. През специална тръбичка нектарът преминава в медово стомахче на пчелата. Там нектарът се сгъстява и се превръща в мед. През хоботчето пчелата излива меда в килийките, където той се съхранява.
В топло и слънчево време пчелите събират от цветовете на растенията нектар със златист прашец, наречен полен. На някои от снимките се виждат добре топчета поленови зрънца, които са оформени в топчици, прикрепени в „кошнички” на задните крачка на пчелата.
С преработения цветен прашец пчелите хранят малките си. Пчелата каца на цвета и забива хоботчето си, за да достигне до цветния нектар. Прехвърчйки от цвят на цвят пчелата пренася полепналия полен от едно цвете или растение на друго. Така тя ги опрашва.
В една колония на пчели главна и най-важна е царицата майка. Тя е по-едра от останалите и найното единствено задължение е да снася яйца, от които се развиват нови членове на колонията.

7 comments:

Jane said...

Wow wonderful close ups you have there of the bees, thanks for sharing:)

Müge said...

Very beautiful close-up photos indeed! Have a delightful Sunday! Ciao! :-)

Dianne said...

beautiful close-ups!!

eileeninmd said...

Beautiful flowers and closeups of the bees.

GreensboroDailyPhoto said...

Цветята и пчелата са много красиви.

Lio Popov said...

Благодаря за коментарите. Това са първите ми снимки на насекоми. :)

Abelhas do Sabugi - PB said...

Trabalho com abelhas e achei muito interessante seu web siti, parabéns!!
Atenciosamente:
Isaac Soares de Medeiros
http://www.abelhasdosabugi.blogspot.com/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...