21 September 2010

Язовир Бегуновци, село Бегуновци, община Брезник


Язовирът се намира на 2 километра от село Бегуновци по посока град Брезник. Разделен е на две части заради преминаващия междуселищен път. Ако се намирате в района непременно се спрете и направете разходка покрай него. Ако сте риболовци е подходящо място за ловене на рибите Балканска пъстърва, Бял амур, Каракуда и Шаран.
До язовир Бегуновци лесно може да стигнете от Брезник, минавате през центъра на града , продължавате по посока град Трън. Малко преди края на Брезник има разклон в ляво с табела за село Бегуновци. След около 6 километра, преди да сте стигнали селото се вижда язовира. Има кален път по който може да се спуснете до самата вода. Риболовът е позволен, има такса от 3 лева за въдица.
Имах възможността да мина край язовира в края на месец Юли - горещ ден. Ето и снимките, които направих от двете страни на пътя.
В далечината на долната снимка се вижда язовирната стена.
Може да се слезе до самия бряг. От едната страна на пътя е обрасло с шавар.
Язовирът е с почти правоъгълна форма, като на левия му бряг при пълноводие се очертава един по-голям залив. Дълъг е близо 1 км, а ширината е около 300-400 м.  По-големите дълбочини са до стената – до 12 м. Колкото по-близо сте до шосето, толкова е и по-плитко. Водата е бистра и през лятото бързо се затопля, особено в плитчините.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...