02 June 2022

Лобното място на Христо Ботев, връх Камарата

Лобното място на Христо Ботев в подножието на върха Камарата
Тръгваме от Околчица. Предстои ни да извървим последните стъпки на Ботев и да стигнем до неговото лобно място. По пътя са разположени информационни табели, на които подробно се описва историята на Ботевите четници от слизането им на Козлодуйския бряг до последната битка в местността Рашов дол.


"Организирането на Ботевата чета е част от организацията на Априлското въстание. Целта на четата е да премине Дунав в деня на обявяването на въстание в Трети Врачански революционен окръг и да подпомогне Враца с оръжие и бойна сила.
Планът за прехвърлянето на четниците с овладяването на австрийския параход Радецки бил оригинален по замисъл и изпълнение. Въстаниците се качили от различни градове по пътя на кораба като градинари. Оръжията им и униформите били пакетирани и предадени като багаж. На 17 май, по даден от воеводата знак при приближаването на устието на река Огоста, въстаниците превземат кораба. Същия следобед четниците слизат на Козлодуйския бряг.... вижте още "
"От Козлодуй до Бутан
Разделена на две групи четата изкачва Крушов баир и влиза в Козлодуй. В селото на две-три места се завързва престрелка, в която загиват няколко черкези и турци. Съставен е малък импровизиран обоз от шест волски коли и са взети няколко коня. След кратък отдих при Матеев геран четата поема към село Бутан.
Четниците прекъсват телеграфната линия от Лом за Оряхово, като събарят няколко стълба. В равното поле четата се движи спокойно в ред, създавайки впечатление за голяма бойна единица.
Преди залез слънце трима старци от село Бутан, облечени в празнични дрехи с китки в ръка, излизат пред селото за да посрещнат четата. Зарадвани Ботев и Войновски слизат от конете, поемат китките и провеждат кратък разговор.
Четата влиза в селото. Въстание обаче тук няма, а мъжете са се укрили.  По здрач четата тръгва на път.

От Бутан до Милин камък
Четата преминава през река Огоста по импровизиран мост. На 2- 3 километра от селото са нападнати от разузнавателен отряд от черкези.  Похода продължил под строга охрана. Наложило се да се отбият от пътя и да тръгнат по междуселския земен път към Добролево. След полунощ четниците влизат в село Борован. Очаквало се да се присъединят 400 човека, но с тях тръгнал само един. Били отново нападнати, но от разстояние, поради разлика в оръжията от черкезите, но било достатъчно за забавянето им. При село Баница, се налага да се проведе най-голямата битка на четниците при Милин камък. "
Движейки се по пътеката се появява връх Купена, който е вдясно от нас.

Сражението във Врачанския Балкан
Тук на връх Камарата, над падината Йолковица, на 20 май 1876 г. загива гениалният поет и революционер Христо Ботев. Мястото е посочено през 1927 г. от единствения останал жив свидетел на Ботевата гибел Никола Обретенов. Каменният блок е поставен през 1961 г. и на него е изсечен стих на поетесата Елисавета Багряна.

Вижте и презентация-филм: "По стъпките на Ботевата чета", с музика: Епизод "Хайдути" 

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...