10 May 2013

Пещерно жилище в Ягодинска пещера

Пещерно жилище, Ягодинска пещера
Пещерното жилище се намира на най-високия, първи етаж от пещерата. За него разбрахме, след като бяхме преминали Ягодинската пещера. Оказва се, че към него повечето от посетителите не проявиха интерес и единствено две семейства се запътиха натам. 
Има табела, която ви показва точно къде да завиете, за да се изкачите по нависоко. Навлизате в гора, изкачвате се по стълби и ви заобикаля спокойна гора.

На входа на жилището ни посрещна млада дама, която с голям ентусиазъм ни въведе в един свят от преди хиляди години. Разказа ни различни истории от близкото минало (спомена 200 години). Всеки може да изчисли за кои години става въпрос. Няма да повтарям нищо, само ще ви покажа няколко снимки от това място, което смятам е редно да посетите, ако сте стигнали така или иначе до Ягодинската пещера...
Кухнята

Черният камък на снимката - с него са стривали житото древните хора

Съдове намерени в пещерата
Тунел, за вътрешността на пещерата и начин за бягство...в дълбините 
Кости, съдове, сечива на труда 
Детската стая, в тази част на пещерата е най-топло
Пластове, в които са намерени експонатите от пещерата
Отвън над входа по скалите може да видите уникалното растение, което се среща само тук - Родопски силивряк. Цъфти през май с красиви лилаво-розови цветове. интересното за това цвете което е на милиони години е, че е правен експеримент с него. Изсушено, дори след 20 години, може отново да се съживи и да бъде засадено. 
Родопски силивряк
Приятно пътуване! 

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...