10 September 2013

Природна забележителност "Каменната сватба", с. Зимзелен, Кърджали

  
Скален феномен "Каменната сватба", с. Зимзелен
В горещ ден от август 2012 посетихме местността с природната забележителност "Каменната сватба". Тръгнахме в най-големия пек, но когато сме с кола това не ни плаши. В източна посока от град Кърджали, на около 3 километра, към село Зимзелен се намира този скален феномен. Има кафяви табели, които ви ориентират още от Кърджали. На последната табела с 0, 35 километра, с лява посока, спряхме колата на асфалтовия път. И тръгнахме по бяла пътека, която е с цвета на скалите около нас. Сватбата не се вижда от пътя. Трябва да тръгнете по тази пътека и само след 10-тина минути ще видите невероятната гледка от сватбари в бяло и двамата младоженци водещи най-отпред в розово-червено.

   Има легенда за този феномен и забележителност. За двама влюбени от две съседни села в района на Кърджалийско. Момъкът бил от Зимзелен. "Докато сватбарите се придвижвали тържествено, духнал вятър и повдигнал булото на невестата. Видял свекърът неземната й красота и нечисти мисли се заредили в главата му. В този миг се намесила майката природа и вкаменила всички сватбари, с изключение само на жениха. Заплакал той неудържимо и се замолил и той да бъде вкаменен. Природата се смилила и превърнала и него в камък, застанал близо до любимата си. И до днес до фигурата му има локва, за която казват, че са сълзите на момъка." За съжаление през лятото тези сълзи бяха пресъхнали...
Младоженците, Каменната сватба
    Според някои учени формирането на природния феномен е започнал преди 40 млн. години, когато Източните Родопи са били дъното на топло и плитко море, разтърсвано от непрекъсната вулканична дейност. От утаената вулканична пепел и скални късове са се образували красиви скали - риолитови туфи. След оттеглянето на морето, те се издигнали и скалите били изложени на въздействието на дъжда, вятъра и слънцето и тези стихии оформили днешните им форми. Различни минерали в скалата са причина и за разнообразните цветове и нюанси. 
Сватбарите
Скалите отблизо
Местността, която е пред младоженците
Младоженците
    Замисляме се за любовта. За горещината. За това как този феномен устоява на промените на времето и ветровете. Минавайки покрай сватбарите се замисляме няма ли някаква магия, за да развали тази орисия, но уви, ние не я носим.
Трябва да тръгваме. Искаме да посетим още няколко феномена в този край. Тръгваме по каменната бяла пътека. Оставяме двамата влюбени останали като каменна снимка във вечността с техните роднини.

1 comment:

Anonymous said...

Страхотен статия

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...