28 October 2014

Крепост "Калето", Смолян

Крепост "Калето", Смолян, местността Турлука
Началото на май 2014. Слънчево, но малко студено за този период. Дестинация крепостта "Калето", в местността "Турлука", край град Смолян. По пътя от Смолян за Пампорово и Снежанка има отбивка вдясно, която води към крепостта и манастир "Свети Мъченик Пантелеймон". Има табела. Пред входа за манастира, арката, има паркинг. Оставихме колата и тръгнахме в дясно от арката. До крепостта се върви около 10 минути пеша, ако не се спирате, за да снимате и да се радвате на природата около вас.

 
Стигаме до крепостта. Има много информационни табели, от които любознателните могат да научат доста за мястото, на което сме. 
Крепостта е късноантична и средновековна. Строена е през VI век по времето на император Юстиниан I. Крепостта е военна, която поддържа и контролира съобщенията и движението по Централния трансродопски път през Средните Родопи.
Установено е, че крепостта е обитавана през два периода: Първи - 6 век и втори - 11-13 век.
 Намираме се пред северния вход на крепостта, с ширина 1,25 метра. Бил е затварян с двукрила врата с праг от хромелни камъни.
Вече сме вътре в крепостта. Минаваме покрай североизточната стена.
продължаваме към южната част.
Южната крепостна стена е изградена самостоятелно без крепостни кули, стълбища и други съоръжения. Има дебелина от 1,60 метра. Запазената дължина е от 38 метра, а височнита до 
2,50 метра. От изследванията е доказано, че стените са били с височина  7 метра.
От вътрешната страна на стената са разкрити шест помещения, на които стените  са градени с камък и кал и са с дебелина до 0,6 метра. помещенията са полувкопани в земята и са били използвани за складове. В помещенията са открити съдове са съхранение на течности, хромели, железни инструменти и др.
Южната стена отвън крепостта
Крепостните стени са градени чрез двулицева зидария от ломени и обработени камъни, споени с бял хоросан.
По средата на южната стена е разположен главния вход на крепостта. Има ширина 1,8 - 1,9 метра. Затварял се е с двукрила врата. Прагът му е от два големи квадрови камъка, в които и днес можем да видим къде са били закрепени някога вратите.
Стръмният терен пред крепостта е затруднявал  атакуването й. Може би затова няма бойни кули.
Изкачваме се на по-високо, за да видим крепостта в по-обширен план.
Крепост "Калето", Смолян, южна стена и прилежащи помещения
Крепостта се намира на надморска височина от 1450-1480 метра и има площ от 5 декара. Построена на труднодостъпен терен. От нея има видимост във всички посоки.
Като западна стена са използвани природните дадености на планината - скалните пропасти на местността Турлука. 
Малко по-смелите се изкачихме на рида, който е западната стена на крепостта и погледнахме към Смолян и околността.
Започнаха дасе събират облаци. Задуха силен вятър. Последен кадър към крепостта от рида:
За няколко минути, небето притъмня. От облаците започна да се сипе дъжд. Имахме само един чадър. Който се спасил от водата, спасил. За 5 минути сме в колата. Желанието ни е да слезем и до манастира "Свети Пантелеймон". Спуснахме се с колата надолу под арката. Решихме да изчакаме в колата, докато попремине дъжда. Уви! Дъждът се превърна в градушка. Единственото, за което вече мислехме, как ще изкачим колата на пътя с летни гуми.
Единствената снимка, която правим на манастира:
Манастир "Свети Пантелеймон", над Смолян
За 10 минути всичко побеля. Трудното, но успешно изкачване по пътя посипан с едри заледени зърна.
Преживяването беше незабравимо. Оставаме със спомените и усещането, че трябва да се върнем.  До скоро!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...