03 December 2016

Панорама "Плевенска епопея 1877г.", град Плевен

Панорама "Плевенска епопея 1877г., гр. Плевен
 Днес сме в Плевен. Един от символите на Плевен е панорамата, в която се потапяме в историята на града, неизменно свързана с историята на България от времето на борбите за освобождение от 1877 година. 
Сградата, в която се намираме има форма на пресечен конус, носен от четири стилизирани щика. Три хоризонтални пръстена символизират трите щурма на Плевен, а пръстенът с щиковете - блокадата на града. Височината на корпуса с щиковете е 47 м, общата кубатура е 54 000 м 3.
С изкачването към втория етаж виждаме много картини, които живо обрисуват истински лица и събития...

 На последния етаж попадаме насред боевете край Плевен и елементи, като ограждения, окопи, каруци, мостове и прочие, които придават още по реалистичен вид на заобикалящите ни сцени.
Панорамното платно , което е с рамери 115 х 15 м е изтъкано от лен, с един вертикален съединителен шев е монтирано в зала с диаметър 40 м. Общата му площ, заедно с предметния план е 2 375 кв.м. Перспективата на изображение е  8 – 10 км.
На панорамното платно е пресъздадено най-мащабното и кръвопролитно сражение за Плевен – Третият щурм /11-12 септември 1877 г./. Посетителят се озовава в центъра на бойното поле, на най-високия хълм край града, на позициите на турската армия между редутите “Кованлък” и “Иса-ага”. Оттук се виждат градът и заобикалящите го многобройни хълмове, атакуващите руски и румънски полкове, отбраняващите се турски части, местоположението на руското командване и на щаба на Осман паша. На този ден руси и румъни атакуват града от изток, югоизток и юг. Централно място е отредено на бойните действия  на южния участък, водени от отряда на генерал М.Д.Скобелев. С художествени средства са пресъздадени драматизмът и напрежението на боя на Зелените възвишения, където  руските войни щурмуват под силен вражески огън турските укрепления “Кованлък” и “Иса-ага”.


 Пред сградата на Плевенската епопея има много топове, запазени от онези незабравими времена на битки и борби за свобода.
Тази панорама е направена в чест на 100 години от освобождението от турско иго на град Плевен през 1977 година.
Никога не забравяйте историята на България и поклон пред паметта на загиналите за свободата ни!!!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...