08 June 2018

Вазова екопътека и водопад Скакля, гара Бов - село Заселе Vazova ekopyteka vodopad Skaklia 1

Водопад Скакля
Къде: Вазова екопътека и водопад Скакля
Кога: 1 май 2018
Маршрут: гара Бов - село Заселе
Вид туризъм: активен, пешеходен
Планина: източен Понор, България
Бяхме си обещали отдавна да посетим това място. Най-сетне настъпи деня, в който се озовахме тук. Елате с нас на фото разходка и силно ви препоръчвам - посетете Вазовата екопътека и водопада.
Оставихме колата над една къща с любезното съгласие на собствениците. Денят беше топъл и имаше много туристи. Ние пристигнахме към 11.30 часа, така че видяхме връщащи се много хора, които предвидливо бяха дошли по-рано. 
Още с първите стъпки започнаха снимките. Споделено е, че този маршрут се минава за 2-3 часа в двете посоки... Ние бяхме по-бавни ;).


Дървеница, Вазова екопътека

Вазова екопътека, скалите в планината Понор

Паяк
 Първата официална спирка  с дървен мост, минаващ над река Скакля. Много хора избират именно тук за почивка и за хапване, т.к. е прохладно и са близо до водата.
 Гледки край моста и от него...
Вазова екопътека, река Скакля

Вазова екопътека, река Скакля

Поглед към пътеката и информационна табела, указваща района

 Гледки, гледки, красива гора с много живот.
 Първото място, от което видяхме водопада. Това е второто място, на което хората се задържат. Може да се досетите защо. Една пейка за почивка с поглед към водопада и в противоположната посока - поглед към планината и района надолу...

Вазова екопътека, водопад Скакля
Вазова екопътека, водопад Скакля

Вазова екопътека, водопад Скакля

Планината пред нас...
 Винаги готови да уловим и насекомите около нас...
Магарешки бодил със земна пчела

Вазова екопътека, водопад Скакля
 Още малко изкачване и сме на скалите при втория пад на водопада. Тук е мястото, където се правят най-много снимки. Ние не стигнахме до водата, за да се намокрим ;).
Вазова екопътека, водопад Скакля

Вазова екопътека, водопад Скакля

Вазова екопътека, водопад Скакля
 Точно под водопада, за да продължим по екопътеката, има сложено импровизирано мостче, което е една дървена дъска... Преминаваме през него и продължаваме към село Заселе и по-трудната част от маршрута, минаващ през гората и заобикалящ скалата, на която е разположен водопада.
Гъсеница. Мислеше, че се е маскирала добре, но беше запечатана на снимка...

 Гледки от гората и планината Понор... Ами тук пък какво се е скрило - скакалеееец!!!
 
Още няколко метра и сме в землището на село Заселе и над водопада. Красотата от екопътеката в снимки. Едно импровизирано място за наблюдение на водопада, но без обезопасяване. Определено, решавайки се да направя тези кадри, си поех риска.

 Третото място за отдих от екопътеката - полянка над водопада с една беседка... Може да се помисли за повече такива и разбира се, обичайното за България, боклука оставен от туристите... Апел - приберете своя боклук и го изхвърлете в някоя кофа за боклук.
 Мостът над река Скакля, точно преди реката да направи своя първи красив пад.
 Информационни табели

 Сезонът на люляците. Красотата на планината през люляка. Пейка с две дървени изображения...Това е първата част от екопътеката и водопада. Успяхме да стигнем до село Заселе. Време е да намерим в селото местенце за почивка със студена бира и пъстърва на скара.
Елате с нас и на слизането във втора част по Вазовата екопътека от село Заселе към гара Бов.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...