09 August 2018

Долно Луково - фото разходка, общ. Ивайловград Dolno Lukovo Bulgaria

Намираме се в село Долно Луково, общ Ивайловград. Последния ден на месец април, в средата на пролетта. Всикчо е потънало в зеленина. Селото е тихо. По време на разходката ни не видяхме нито един човек навън.
Спряхме колата в центъра на селото, където се намира църквата "Св. Архангел Михаил".
Именно и първата ни снимка е от тази църква.
Долно Луково, църквата "Св. Архангел Михаил"

 Тръгваме по улицата на селото, която да ни отведе до най-старата църква в Родопите - Църквата "Св. Св. Константин и Елена". Елате с нас на фото разходка в селото.


Долно Луково, кметство
  Паметна плоча за слава и почит към героите загинали за родината от село Долно Луково - на кметството.
Една от най-големите къщи на селото. Строена от гръцки майстори за богат човек от селото.

 Прави впечатление строежа на къщите. Изцяло от камъни и керпич. Между камъните не се забелязва мазилка. Устояли на времето къщи, сега повечето безлюдни, се издигат като каменни паметници на отминала епоха, пазещи историята на този край.

 Историята на селото на информационна табела, създадена по европейски проект. Разбираме, че в този район е било развито силно бубарството, т.к. климата е позволявал дървото черница да вирее без проблем.






Църквата "Св. Св. Константин и Елена" - село Долно Луково
Село Долно луково е известно с 200-годишната църква „Св.Св. Константин и Елена”. И има защо. Историята на църквата е достойна за внимание. Построена е през 1806 г. от християните в селото изцяло от дарения.
Те я вдигнали буквално за 7 дни, като работели нощем, за да спазят султанския указ, че сграда с изграден покрив не се разрушава. Градежът на църквата е от плоски речни камъни. Построена е под формата на селскостопанска постройка. Кръстът е вграден с бели речни камъни! Уникалното на тази църква е, че тя има две отделения за миряните – мъжко и женско.
Дори кръщението се е извършвало в определените за това места, като мъжката рожба е кръщавана в мъжкото отделение, а женската – в женското. Олтарът е направен върху леска, а рисунките, изобразяващи сцени от Страшния съд, са направо върху стените.Това е и единствената черква, която има аязмо вътре в олтара. /изт. текст моите пътища/


Църквата "Св. Св. Конатантин и Елена" - село Долно Луково
 Информационна табела за самата църква, както и информация за забележителности в този район.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...