06 January 2020

Дряновски манастир „Свети Архангел Михаил”, Dryanovo Monastery Bulgaria


   Ноември, 2016- събота. На път към Дряновксия манастир, който се намира в Северна България на 5 километра югозападно от град Дряново. Ние пътувахме с автобус.  
   Манастирът е отворен всеки ден. Мъжки е. Има уникална църква, в която е забранено снимането, но пък не ти се иска да излезеш от нея. 

   Паметник-костница на терирторията на манастира от1897г. в почит към загиналите въстаници, напомнящ за самоотвержната борба на бунтовниците.


  История на манастира:
Дряновският манастир е основан в края на 12 началото на 13в., като първоначално се е намирал на около 2 км. северно от сегашния комплекс. През 14в. манастирът е бил един от главните средища на исихазма и е давала подслон на множество монаси. В края на същия век обителта е разрушена от османците и е възобновен на ново място в местността "Голям Свети Архангел". И този втори манастир споделил съдбата на първия.
За пореден път Дряновският манастир е изграден в края на 17в. на мястото където се намира и до днес. По това време са построени съборна църква и една по малка зимна църква "Успение Богородица". По това време е функционирало и килийно училище. В манастира е имало препис на Паисиевата история, направен през 1783- 1793г.

Историята на Дряновския манастир е тясно свързана с борбите на българския народ за национална свобода. В манастирът се намирала една от главните квартири на БЦРК в Търново и в него често са пребивавали Васил Левски и Георги Измирлиев. Имало е таен склад за храни и оръжия, поради което по време на Априлското въстание отрядът на поп Харитон и Бачо Киро се насочил натам и превърнал Светата обител в своя крепост. В продължение на девет дни четниците устоявали срещу напора на многобройната турска войска и башибозушките орди. След разгрома на бунта манастира е изгорен, но скоро е възстановен.
Извън стените на манастира, реката и природата наоколо...

Паметник - 100 години от Априлското въстание.
Паметник - 100 години от Априлското въстание

Дряновски манастир „Свети Архангел Михаил”

Дряновска река и  карстови скали наоколо

Сегашния си облик манастирът придобива през 1880г., когато е възстановен след опожаряването му от турците по време на Априското въстание. От стария комплекс е останал само храмът и то не в първоначалния си вид. От 3-те купола на църквата е останал само един. Самата църква е без стенописи с дупки от турските шрапнели в зидовете, съзнателно оставени за да напомнят за героичната борба на българите по време на априлските събития. Подобно на редица други манастирски църкви от средата на 19в. храмът най-вероятно е имал три купола - два над наноса и един под олтара. През 30-те години на 20в. към западната стена на църквата е прилепена камбанария, а към северната - аркиран притвор. /изт. BulgariaMonasteries.com/

Църквата в Дряновски манастир „Свети Архангел Михаил”


Дряновски манастир

Дряновска река и  карстови скали наоколо

Дряновска река и  карстови скали наоколо

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...