28 May 2009

Рудозем

Град Рудозем се намира в Южна България, административен център на община Рудозем на Област Смолян.
Община Рудозем е разположена в Рило-Родопския масив и заема най-югоизточните части на Западните Родопи по долината на река Арда, река Чепинска и река Елховска. Включва площ в размер на 191.3 кв. кm. Граничи с общините Смолян, Мадан, Златоград, а на юг - с Република Гърция. В границите на община Рудозем са включени 22 населени места. Селищната мрежа е с подчертано дисперсен характер и почти равномерно разположение на населените места върху общинската територия, доколкото това позволяват природо-географските условия, конфигурацията на терена и ландшафта. Връзката между населените места в Общината, както и на община Рудозем с други общини и вътрешността на страната се осъществява единствено чрез шосеен път.
Родопите преди Рудозем

Преданието говори, че първото име, с което днешния гр. Рудозем е бил известен е Витлово. По време на турското робство селището е преименувано Палас (от1676 до1934г.)
През 1913 г. Палас е обявен за център на община. През 1934 г. получава името Рудозем.
През античността тук е минавал презродопският кервански път свързващ Тракия с Беломорската равнина. В по - новата история е познат пътя Райково - Рудозем - Ксанти.
В общината са открити и регистрирани 20 обекта с различен характер от предримската, римската, късноантичната епоха и Средновековието. Това са селища, некрополи, руини от църкви, крепости и древни пътища.
При проучването на керамичния материал е установено, че краят е населен още през ранножелязната епоха - 1200 - 600 г. пр.н.е.
Климатът в община Рудозем е умереноконтинентален. Средната годишна температура е 9.4 С°, средната лятна (през месец юли) температура е 19.4 С°, а средната зимна температура (през месец януари) е 1.6 С°. Преобладават северни и северозападни ветрове.

Център на град Рудозем
Център Рудозем
Фонтанът на центъра в Рудозем
Дом на културата в Рудозем

река Арда през град Рудозем
Център Рудозем
Фабрика - връщане в едно отминало време
Фабриката в Рудозем - връщаНЕ КЪМ ЕДНО МИНАЛО
Паметник на полковник Владимир Серафимов
Паметник на полковник Владимир Серафимов в Рудозем
Джамията в Рудозем
Рудозем - общ изглед към джамията
Рудозем - джамията
Джамията в Рудозем
Река Арда

Козметична фабрика "Рубела" - Рудозем

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...