09 June 2009

Село Смилян, обл. Смолян

Село Смилян се намира в южна България. Разположено е на двата бряга на река Арда. Надморската височина на селото е около 800 метра. Намира се на 14 км от областния град Смолян. Известен е със едрия си боб за салата. Всеки, който посети това село, опитва вкусния боб, приготвен по различни начини. Единият от тях е паниран боб.
Параклисът "Св. Архангел Михаил" е едно от най-удивителните и екзотични места край с. Смилян. Открит е на Архангелов ден. С годините той се превръща в духовно място за жителите от всякаква етническа принадлежност, като ги обединява в едно. Изграден е изцяло от камък и поради срастването му със скалата и кръста, простиращ се на върха на тази скала, той привлича любопитството на всеки турист, като го кара да мине по новоизградения път през комплекса. Не малко са хората, спрели да запалят свещ и да се помолят. Това е единствения параклис в района на с. Смилян.
********





Еко комплекс "Смилян"
Кръста
От превратната история на с. Смилян изцяло е запазена Часовниковата кула построена от устовски дерибей. Тя е високата над 10 метра. Първоначално е строена за наблюдателница и то преди два века, когато Смилян е бил административен център на тогавашната Ахъчелебийска каза. Отгоре се виждат пътя и цялото поречие на река Арда и местните жители навреме са били предупреждавани ако идва враг. През 1929 година за първи път след Освобождението районът е посетен от тогавашния министър-председател Андрей Ляпчев. Той подарява на Смилян часовниковия механизъм, който е монтиран на върха на възстановената кула. Оттогава самоуки местни майстори са се грижили за часовника и десетките му зъбчати колелца. “Металът все пак се влияе от резки промени на температурата. Това особено се отнася за зимния период, когато е много студено и самият часовников механизъм забавя хода си и това налага своевременното му смазване, за да работи наистина като часовник. Така че трудно се поддържа”, разказват местните хора. Движението на зъбчатите колела и на стрелките по циферблата се регулира от тежести, а звънка камбана отброява всеки кръгъл час. Часовникът не е бил точен само когато се сменя зимното с лятно часово време и майсторите на ръка местят стрелките му. Пред кулата е издигнат монумент на Висарион Смолянски, който е зверски убит по времето на второто масово помохамеданчване.








Кметство и поща на селото.

Църквата, която беше затворена с катинар.


След Село Смилян, тръгнахме към Смолян. Само това заснех от този град - скалите.
Скалите над град Смолян.
Скалите над град Смолян
Скалите над Смолян

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...