22 July 2009

Църногорски (Гигински) манастир

Село Гигинци се намира в община Брезник, на 30 км от град Перник и 16 км. от град Брезник. Ако тръгвате от град Перник, удобен маршрут, по който да стигнете до селото е Перник-Батановци-Богданов дол-Ярджиловци-Пали лула-след селото има отбивка наляво-следват селата; Ноевци-Непразнинци-Гигинци. Самият манастир е над селото на 5 км югоизточно в планината и има табела указваща къде да свиете. Стига се от селото по чакълест път, който се очаква в скоро време да бъде асфалтиран. Пътя се извива и постепенно се изкачвате над 1000 метра височина. Църногорския манастир в момента се реставрира и се строи нова част. За сега е превърнат в работна площадка, но усамотението се усеща и е хубаво да се посети. До момента са реставрирани църквата, аязмото, Архондарика и магерницата. Манастирът е известен с две имена - Църногорски (Черногорски) и Гигински. Първото име идва от местополението на манастира в планината Черна гора в подножието на вр. Китка (1118 м н.в.), а второто на името на село Гигинци. Манастирът е под покровителството на двама светци - Свети Козма и Свети Дамян.

Църквата "Св. св. Козма и Дамян"



Църногорския монастир "Св.св. безсребърници и чудотворци Козма и Дамян Асийски" първоначално се е намирал в подножието на връх Тумба (1129 метра) в местността Китка. За това свидетелстват архиологически разкопки, които разкриват, че манастир е имало още XI-XII в. Намерени са запазени основи на монашеско крило (правоъгълно) и на защитна кръгла кула. Някои изследователи предполагат, че кулата е изградена върху по-стара, вероятно римска крепост, разположена в близост до кръстопътя от Константинопол за Адриатика и от Егейско море към Дунав.

Църквата и старата част от манастира
Църквата
Аязмото на Гигински манастир
Едно от нещата, с които е известен Църногорския монастир, това е аязмото – изворът с лековита вода. Той се намира в югоизточния край на обителта и представлява кладенец дълбок близо 2.50 метра, от който целогодишно извира вода.
Аязмото на Гигински манастир
Аязмото на Църногорски манастир

По време на турското робство обителта на два пъти е била разрушавана, а в началото на ХІХ век манастирът е възстановен от светогорски монаси от Хилендарския манастир на сегашното си място, близо до аязмо с лековита вода. Те основали в обителта килийно училище, в което децата от околните села се учели на вяра, четмо и писмо.
В манастира е запазен надпис от 1814 година, в който се споменава кърджалийския главатар Кара Фейзи. Стенописите от края на XIX век са интересни с рисунките на местни ктитори, в които е предадена детайлно брезнишката носия от това време.
Общ изглед от манастира
Църногорски манастир - общ изглед
Камбанарията в Черногорския манастир
Камбаната на манастира

С установяването на комунистическата власт в България в средата на миналия век отново настъпват тежки дни - монасите са прогонени и манастирът е превърнат в ... концлагер. Местните хора разказват, че в него са били заточвани царски офицери, приближени на двореца и учители, голяма част от които намерили смъртта си в лагера. Години по- късно следва нова трансформация. Манастирът е превърнат в пионерски лагер, а недълго след това е отново осквернен и превърнат в обор. Обителта била отдавана под наем на животновъди, които използвали сградите за отглеждане на стопански животни. Тоталното унищожение на манастира се свързва именно с този период.
След края на мрачната червена ера пристигналите да възстановят духовния живот в обителта монаси заварват само няколко окрадени, опустошени и изставени сгради. Благодарение на техните усилия днес, след петдесетгодишно прекъсване, манастирът отново е постоянно действуващ.

Страничен поглед на църквата "Св. св. Козма и Дамян"
Олтара в църквата "Св. св. Козма и Дамян"


Кратко описание за живота на светите чудотворци и безсребърници Козма и Дамян
Св. безсребърници и чудотворци Козма и Дамян били братя от Асирия, Мала Азия. Баща им грък - езичник, починал рано; майка им Теодотия - християнка, ги утвърждавала в християнските добродетели, впоследствие била причислена към лика на светиците.

И двамата братя изучили целебните свойства на разни билки и се прочули като целители. Господ Иисус ги надарил с чудотворна целебна сила: лекували безплатно и хора, и добитък. Над гроба им по-късно бил построен храм, в който ставали чудеса по тяхно небесно молитвено застъпничество.
† Траянополский епископ Иларион, Пространен православен месецослов. Четете още в pravoslavieto.com
Задната част на църквата с кръстта
Реконструираните части от манастира - архондарик и магерница
Чешма построена 2008 година
Старата част на манастира, която е на 200 години, очаква да бъде реставрирана.
Гледка на околността под манастира


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...