23 November 2009

Село Широка лъка, Смолянска област

Широка лъка се намира в Средните Родопи, на 22 км от град Девин и на 24 км от град Смолян. Разположен е на двата бряга на Широколъшка река, на която в самото село може да видите няколко стари сводести моста с много характерна архитектура. Селото е получило името си от старобългарската дума "лъка", означаваща "извивка, кривина, лъкатушене".
Село Широка лъка е известно със своите родопски песни (има и училище за народни изкуства) и родопски къщи, които са с много интересна архитектура - от типа “голяма родопска къща”. Те са двуетажни, с еркери и високи каменни комини, дебели зидове, малки прозорци, ковани врати, вътрешни дървени стълби и малка изба със скривалище. Стаите са със скрити в стените долапи, килери и др. Дворчетата са малки, покрити с плочи, а сред тях - чешма.

Сводест мост на Широколъшка река в Широка Лъка
Сводест мост на Широколъшка река в Широка Лъка

Родната къща на български екзарх Стефан I и митрополит Софийски
Родната къща на български екзарх Стефан I и митрополит Софийски
Характерните тесни улички и къщи на село Широка лъка
тесни улички и къщи на село Широка лъка

Широколъшка река
Широколъшка река

*********
В селото се намира църквата "Св. Богородица", която е построената (според преданието издигната само за 38 дена) през 1834 г. . Иконостасът на църквата е уникален по своя стил. Предполага се, че е рисуван от ученици на братята Димитър и Захари Зограф от Самоков. Съществува и хипотезата, че самите те са изографисали църквата. В близост до църквата се намира старото училище, построено през 1835 г.
Църква „Успение Богородично"
Църква
Църква „Успение Богородично
Църква „Успение Богородично
По пътя за Смолян виждаме втори мост извън Широка лъка
Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...