14 December 2009

Руенски манастир, село Скрино, част 1

Руенският манастир "Свети Иван Рилски" се намира на 3-3.5 км над село Скрино. Родното място на светеца. Село Скрино се намира в обл. Кюстендил и е на 10-на км от град Бобошево. Има табели, които ви отвеждат до селото. Непосредствено преди селото има табела указваща посоката за манастира.
Руенският манастир е построен през 2000 година на място, на което и преди е имало светилище. Може би един от най-новите манастири в България. Не работи всеки ден, но в дните когато приема посетители, винаги ще ви посрещне някой монах. Направи ми впечатление, че са млади хора. Сами си строят сградите , в които живеят. Все още има работа по самият манастир, постройките им за спане. Няма хотелска част и няма и да има.
На около половин километър над манастира се намира пещерата, в която е живял Иван Рилски преди да отиде към Рила планина. Най-високо на върха на тази планина, над манастира има кръст, виждащ се през цялото време по пътя на изкачване.
Пътя, по който идваме с кола е десния. Има табела сочеща наляво. Местен жител ни каза, че около 2,5 км е разстоянието до манастира. Мисля, че беше повече, но пък гледките които се разкриваха пред нас изкачвайки се постепенно, независимо, че е есен, си заслужаваха, че оставихме колата.


Дядо на паша с животните си

Чешма на пътя към Руенски манастир
Чешма на пътя към Руенски  манастир
Чешма на пътя към манастира
Общи изгледи по пътя за манастира



Паркинга на манастира и табела, кога се приемат поклоници. Остават още 500 метра до самия манастир.



Постройка преди манастира - пред портите

Руенски манастир "Св. Иван Рилски"
Руенски манастир
Руенски манастир
Руенски манастир
Църквата на Руенския манастир




No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...