21 October 2014

Местността "Свети Спас", Перник, ранно-християнска църква

Местността "Свети Спас", Перник, ранно-християнска църква

Местността "Свети Спас" и ранно-християнската църква се намира в северното подножие на хълма Кракра, под крепостта  в град Перник.
В продължение на хилядолетия три църкви са надграждани една над друга. Най-ранната е от VI век. Върху руините през ХIV век местните хора вдигат нова църква, а края на ХІХ и началото на ХХ век на това място има параклис с името „Св. Спас”. Два пъти базиликата в местността "Свети Спас" е разрушавана от земетресения. Първото в края на VI век е било едно от най-разрушителните по нашите земи и е направило поразии чак до Гърция."







Според Василка Паунова, подобна църква най-близко може да бъде видяна в Константинопол. Храмът е от сирийския тип градеж. Базиликата е куполна, но не е с разчупен план като другите църкви от ранното християнство и Средновековието. Има обща зала без отделни олтарни пространства. Такъв градеж е бил характерен само за Източните провинции на Римската империя. В най-ранната черква е открит прабългарски знак, който засега не може да бъде разчетен.


При нашествието на авари, славяни и прабългари през VI век е било опожарено селището, което се е намирало на хълма. Те са превърнали християнския храм в свое езическо светилище. Олтарната маса е била преместена по езически обичай в средата на църквата, където се намира и днес. Тя е изработена от добре издялан варовик, което говори, че е от светилище от по-ранен период.

През Средновековието и възрожденския период църквата е носела името "Възнесение Господне". Местните нарекли това място Свети Спас. (Източник: Василка Паунова - археолог на Регионалния исторически музей - гр. Перник)
През лятото на 2014 година, разкопките бяха продължени и се откриха много предмети, накити, монети и други.

На 17 октомври 2014 г. в Регионалния исторически музей на  гр. Перник беше открита изложба с част от откритие ценности в местността Свети Спас. 
Находки от 1960-1980 година

Монети намирани в местността

Находки от 2004 година


Находки от 2014 година


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...