20 June 2015

Скален манастир "Света Марина", Карлуково

 Скален манастир "Света Марина", Карлуково
Днес сме в района на Карлуково - пещера Проходна и скален манастир "Света Марина".
Спираме пред пещерния дом. Решаваме да стигнем първо до манастира. Минаваме край сградата, която е кацнала на скалата и под нея се вижда всичката красота наоколо.
Има табела с името на манастира. Пътечката е малка и тясна, няма как да сгрешите... Спускаме се и виждаме нова табела. Именно тук е мястото, което трябва да запомним, тъй като лявата посока е за към пещерата, която ще видим по-късно.

Продължаваме слизането. Разкрива се гледка, която само трябва да се види, думи няма...Виждаме река Искър, извиващата се ЖП линия и скалите от ляво... Сезонът е края на пролетта  - свежо и зелено.
река Искър, Карлуково
За миг се спирам и правя снимка на пътеката в скалата, по която вече сме минали...
Идва един участък, който ме принуждава да спра за малко със снимките. Залепени до скалите, държащи се за стоманено въже се придвижваме към крайната цел. На места са направени дървени мостчета, които ни позволяват да продължим. Още един завой и мост и сме пред вратата на манастира.

От ляво виждаме информация за манастира и се вглеждаме в изображенията на стенописите. Разбираме, че в църквата няма такива. Някои са загубени завинаги, а други се съхраняват в НИМ - София.
Четем: "По време на Второто българско царство тук е имало голяма ставропигиална лавра - манастир, познат под името "Викторова лъка", около който са възникнали скалните манастири "Света Марина", "Св. Безсребреници Дамян и Козма" и "Св. Никола".
Всички църкви от комплекса са обявени за Народни старини и влизат под закрилата на закона още през 1927 година. Скалната църква "Света Марина" е архитектурно-строителен паметник на културата от 1967."
Влизаме в двора на манастира. Един човек разказва на посетителите историята на манастира, събитията довели до днешното му състояние... Добре, че има добри хора и загрижени, които са готови с каквото могат, да запазят българското наследство и да го направят достъпно за всеки желаещ.
Оглеждаме се наоколо. Намираме се в скална ниша, която е като площадка, оградена от всякъде със скали. Поглед към реката и двата моста, които улавяме с обектива.
Църквата "Света Марина" е построена на мястото на стар тракийски храм на Великата Богиня майка и се датира от края на 13 век-началото на 14 век. Цялата вътрешност на храма е бил в стенописи. Била е обитавана от монаси отшелници изповядващи исихазма. 
Църквата "Света Марина", скален манастир, Карлуково

Вътрешността на църквата.
Възстановяването на манастира е по частна инициатива на група приятели, които съграждат църквата от руините и се стремят да превърнат това място отново в Християнска обител. Те са облагородили и подсигурили пътя до това свято място. Благодарим ви!
 Скален манастир "Света Марина", Карлуково
След сладки приказки, запалена свещ и леко усамотение е време да се върнем назад, за да попаднем на още едно вълшебно място - пещерата Проходна.




No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...