12 December 2016

Гърция, пещера "Ангити"


Днес сме на кратко пътешествие в Гърция. Преминаваме през ГКПП Илинден - Ексохи и след около 45 километра стигаме до първата спирка - пещера Маара или Ангити. Има указателни табели, по които лесно се ориентираме, за да стигнем до мястото. На паркинг оставяме колата. След около 300-400 метра ходене пеша край река Ангити, стигаме до входа на пещерата. Преди да пресечем реката по дървен мост виждаме параклис на името на Светиите Константин и Елена и скала, от която излиза река Ангити.


река Ангити

пътеката край река Ангити до входа на пещерата
пътека край река Ангити


параклис "Св. св. Константин и Елена", до пещера Маара(Ангити)
Изход на повърхността на река Ангити след пещерното й пътешествие
параклисът и реката

входът към пещера Ангити
 Из царството на пещерата. По целия път виждаме реката и скалните образувания, които висят от тавана - сталагмити. Влажността на въздуха е висока, заради реката почти 100 %, температурата на въздуха е постоянна целогодишно и е около 17 градуса Целзий. На водата температурата е 11 градуса. Пещерата е открита за посещение от около 15-тина години. Все още не е известна колкото пещера Алистрати...
Имаме екскурзовод, който ни разкава на английкси с малко български за пещерата. Задаваме своите въпроси и неусетно изминаваме около 500 метра в пещерата и стигаме до крайната част от разкритата за посетители част. Красиво, влажно и различно, в близост до река и осветено по интересен начин, пещерата ни завладява и осатава траен спомен в сърцата ни.



На изхода на пещерата виждаме светлина и дървета и течението на реката...
Последната част е зала с колело, което екскурзовода пусна специално заради нас. Каза, че водата можела да се пие, че колелото се използвало за бутилиране на водата... 


 В края на пещерата, преди да излезем отново на дневна светлина има своеобразен молитвен олтар...

 По пътя към колата обръщаме поглед за последен кадър от река Ангити. Препоръчваме ви горещо това място - различно и вълшебно!
ДО скоро!!!



No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...