17 March 2019

Латинското гробище или Средновековно Християнско гробище, село Гърло, област Перник medieval-cemetery-garlo-bulgaria

 Християнските надгробни паметници са разположени веднага след махала Старо Гърло по черния път за микроязовир Красава. Тези стари каменни паметници представляват кръст вписан в окръжност. Тези български надгробни и оброчни кръстове с форма наричана богомилски, ирландски, катарски и тамплиерски кръст са характерни за цяла Западна България до Солун.


 Местните хора твърдят, че гробището е поне на възраст от пет столетия. Някои от тях твърдят, че дедите им са наричали мястото „латинското гробище“. Вероятно мястото е било използвано и в по-ново време, защото върху един от кръстовете се чете годината 1882.
Интересно е, че повечето кръстове на територията на старото гробище са от типа на т.нар. „келтски кръстове“. Кръговият надгробен паметник, представлява каменен диск, увенчаващ паралелепипеден стълб, една трета от който е забита в земята. Върху лицевата страна на диска, която е обърната към гроба, най-често е моделиран в камъка кръг с вписан в него равнораменен кръст – пластичен израз на възгледа за четирите основни елемента на Вселената. Той е популярен в изкуството като хоризонтален модел на Света с четирите основни посоки, а също и като идеограма на Слънцето. /изт. текст Уикипедия/

 На една от надгробните плочи ясно се вижда изписана година 1881 или 1887. С това се доказва, че тук има и погребани хора от района и след Освобождението.







Продължаваме към микроязовир Красава и храм-кладенеца на село Гърло.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...