10 July 2021

Хисаря, Археологически музей, Hisarya, Archaeological museum

Хисаря, Археологически музей

 Днес ще ви разведа в град Хисаря. Дъждовен ноемврийски ден. За да спестим време, взехме колела от хотела и направихме бърза обиколка на града. Видяхме Археологическия музей и решихме да го разгледаме.

Добре устроена градина във вътрешността на музея.

През1933 г. група местни жители създават археологическо дружество, имащо за цел да събира, опазва и популяризира богатото археологическо наследство на Хисаря и неговия район.За председател на дружеството е избран запасният генерал Тодор Марков – жител на Хисаря. В своята вила той създава лична музейна сбирка, която през 1953 г. прераства в държавен музей. 
От 1960 г. музеят се помещава в сегашната си сграда на улица „Ал. Стамболийски” № 8. Сградата музея е преустроена жилищна постройка от 40 –те години на ХХ в. за нуждите на музея. През 1979 г. в същия стил е построена нова сграда и музеят е разширен в южна посока. Сега той има П-образна форма с експозиционен двор и лапидариум. Музеят е с археологически профил. Експозицията му отразява хилядолетната материална и духовна култура в Хисаря и неговия район от новокаменната епоха ( V хилядолетие пр. Хр. ) до Възраждането,

Елате с нас на виртуална обиколка в музея. 

Част: Археология.











Част: Изложбена зала

Бит и поминък

Хисаря, Археологически музей, Изложбена зала

Хисаря, Розобер

Носии от празници и ежедневие - кукерски маски

Хисаря, Тъкачен стан - хоризонтален

Хисаря, Съдове от ежедневието

Хисаря, Дрехи за празници

В този период имаше гостуваща изложба "Изкуствата на Тибет от близо"









Продължихме разходката си на колела край стените от римско време на град Хисаря.


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...