11 December 2008

Велико Търново - паметници

Паметник на обесените (1876г.) . Издигнат е в памет на обесените възстаници от 1876г. Открит е на 25 юни 1884г. Има форма на четиристенна пирамида и на четирите и страни пише: “Обесени на 28 май 1876г.

Паметникът "Асеневци" е построен през 1985 г., при навършването на 800 години от въстанието на братята Асен и Петър. Мечът, около който са разположени четиримата Асеневци, символизира мощта и възхода на средновековна България – самият той сочи нагоре. Паметникът е с голям размер и е разположен на изключително живописно място в града – край реката, в подножието на Света гора, до Стамболовия мост, до накацалите една върху друга къщи, придаващи специфично излъчване на града. Непосредствено до него се намират Стамболовият мост и Държавната художествена галерия.
Паметникът “Майка България” се намира в самия център на града, дори често се смята, че той е центърът на Велико Търново. Посветен е на загиналите в четири войни - Руско - Турската, Сръбско- Българската, Балканската и Първата световна война. Паметникът е построен в прослава на загиналите войни със средства, дарени от населението на Велико Търново. Открит е на 6 май 1935 г.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...