16 December 2008

Кюстендил, Пиркова кула

Пирковата кула, Кюстендил
Пирковата кула. Построена е в края на XIV началото на XV век. Има три етажа. Последният е бил за кръговата отбрана, средния - за живеене, приземието, първи етаж - за склад. В близост до нея има римски бани.
Средновековната отбранителна кула в град Кюстендил позната под името “Пиркова” се намира в централната част на града до римските терми . Названието “Пиркова” произхожда от гръцката дума - “пиргос”, което означава кула. Точна датировка на тази кула не е направена. В научната литература тя се отнася във времето между края на XIV и първата четвърта на ХV в. Проф. Йордан Иванов в книгата си “Северна Македония” сравнява Пирковата кула с видинските отбранителни кули и предполага, че е от същия период. Кулата има почти квадратна форма с размери: 8,25 х 8,35 м и височина 15 м. Състои се от приземие и 3 етажа, от които третият се разделя в едната си половина на два полуетажа. Приземието е служело за склад. На първия етаж са разположени засводен вход от север, каменно огнище за отопление на южната стена и две бойници. Вторият етаж е организиран за продължително обитаване с огнище, ниша, 3 вертикални и 2 кръгли бойници, и галерия с ниша за хигиенни нужди.. Третият етаж е осигурявал кръговата отбрана. Пиркова кула е свидетелство за архитектурната и строителна техника на укрепителната система на средновековния Велбъжд. Паметник на културата с категория “национално значение”.

1 comment:

ясен said...

Поздравления за идеята да напишете статия за Пирковата кула и да прославите града ни с нещичко!

Кюстендил е богат на история Град. Можете да се възползвате и да обогатите блога си с още интересни статии и по този начин да направите блога си още по готин.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...