21 January 2009

Рилски манастир

Рилският манастир се намира в планината Рила, на 1,147 метра надморска височина, в близост до село Пастра - недалеч от мястото на първоначалното му основаване, община Рила. Покрай манастира тече Рилска река. Това е най-големият манастир в България — 5 етажа, като видими са 4 от тях.
Манастирът "Св. Иван Рилски" е построен на мястото на стара постница през 927-941 г. от Иван Рилски (или, според някои автори, от негови ученици) в Рила планина. В двора на днешния манастир през 1335 г. е издигната отбранителна кула и малка еднокорабна черква от местния феодален владетел протосеваст Хрельо. Кулата е най-старата запазена сграда в манастирския комплекс и по стил принадлежи към архитектурата на Търновската художествена школа.
През 1778 г. манастирът "Св. Иван Рилски" става жертва на стихиен пожар. Възобновен е през 1784 г. от майстор Алекси, който през 1816-1819 проектира и строи източното, северното и западното крило. Значителна част от манастира е опожарена отново през 1833 г., като възстановяването му отново е извършено от Алекси под ръководството на тогавашния игумен Йосиф Строителя.
Днес ансамбълът на манастира обхваща територия от 8800 кв. м, от които 5500 кв. м застроена площ. Манастирските крила, изградени по различно време на 4 и 5 етажа, заобикалят от всички страни единствения двор във форма на неправилен петоъгълник.
Хрельовата кула
Хрельовата кула, Рилски манастир

Общ изглед от вътрешността на манастира

Църквата в манастира
Църквата от към музея в манастира

Паметник-гроб на Св. Иван Рилски

Зад църквата на манастира, чешмата

Вижте още от Рилски манастир - фоторазходка.
****

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...