25 July 2009

Църква "Св. Илия" - град Перник

На 20 юли българският народ празнува Илинден. Празникът е посветен на пророк Илия, живял около 900 г. преди Христа. На 20 юли 2009 г. имах възможността да посетя църквата. Хората от кв. "Мошино" на град Перник и много гости бяха изпълнили храма за сутрешното богослужение по случай празника на патрона на църквата Св. Илия.
Св. пророк Илия е патрон на изградената през 1839 г. църква в кв. Мошино. В началото на 19 в. хората от Мошино, което тогава е било село, решили, че трябва да си построят църква, за да не им се налага да ходят всеки път до с.Църква. За да искат разрешение посетили каймакамина, коджабашията и агите, но те им отказали и ги заплашили, че ако си построят църква, ще им отрежат главите. Хората обаче решили с риск за живота си да построят храма. „Лазар Иванов турил началото на хубавото, богоугодно дело”, разказва отец Стоян Йосифов в своята книга „100 години село Мошино”.

„За двор на божия дом подарил овощната си градина, заедно с намиращите се в нея 30 кошера пчели и спазарил с майстор Тошо от гр.Самоков направата на сградата, а иконите и иконостаса – с художника – резбар Коста Вальов от същия град”, пише още отеца.
По време на строежа в селото дошли каймакаминът и коджабашията и попитали какво се строи и за какво ще служи. Лазар отговорил, че строи кошара. Когато построили сградата обаче, за да не я оскверняват животните като влизат вътре, нарекли я кръчма. За да заблудят турците, хората от селото се събирали там на чашка и даже поканили местните управници да се присъединят към тях. През това време събирали и криели черковните съдове и изчаквали сградата да бъде построена. Когато това станало, мошинци определили и датата, на която да бъде осветен храма – 20 юли, в чест на св. Илия, на чието име бил наречен.
Отец Йосифов разказва: ”На 19 юли 1839 г. дървеното клепало събрало селяните на вечерна молитва. След службата Негово Високопреподобие Архимандрит Йоаникий произнесъл слово, с което ободрил и насърчил будните селяни в борбата им за самостоятелна църква.”
Но това не минало незабелязано. Каймакаминът и коджабашията решили да навестят „кръчмата” и да се почерпят. Като разбрали, че са ги излъгали, те започнали да бият Лазар. Той им казал, че пред вратата на кръчмата са изкопали кръст и затова решили да я превърнат в храм, защото според тогавашния закон било разрешено възобновяването на разрушени църкви. За да не ги тормозят повече, хората от селото устроили богато угощение на турците, а те заявили, че ще им наложат и глоба. Като се понапили, Лазар дошъл при тях и ги помолил да оформят документ, от който да става ясно, че църквата е построена с тяхното знание и разрешение, за да не ги тормозят за в бъдеще. Предразположени от хубавото угощение, турците подписали искания документ. Когато хората отвън разбрали за това, извило се весело хоро. Така мошинци се сдобили със собствена църква.
Информацията е предоставена от ТДА – Перник.

Вижте още от: Български църкви и храмове.
Върнете се в началото.
Първия Български Бутон за споделянеNo comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...