05 March 2010

Село Сатовча, обл. Благоевград

Село Сатовча е следващото селище по пътя ни от Смолян за Гоце Делчев, което се намира на няколко километра от Доспат.
Селото е известно с много антични предмети намирани в района, некрополи, както и стар римски град. На изхода на селото по посока Гоце Делчев вдясно, можете да видите прекрасно запазен римски мост.
В селото по-голямата част от населението е помашко. Има малка част християни и евангелисти.
Първото, което виждаме на пътя е джамията на селото, строена 1922 година.
Стигаме до центъра на селото. 
Общината на село Сатовча - това е административен център на региона
Читалище "Кирил и Методий" в Сатовча
"Според народното предание Сатовча е съществувало преди падането на България под османско иго под името Сватовица или Сатовица. В околните местности Кръст, Жидово, Трапи, Мисалково, Скрибина, Радеви ливади и Грамада са съществували малки селища. Местните жители се заселили в днешното село за по-голяма сигурност.
Сградата на старото българско училище (1992 година).
Наименованието на селото вероятно произлиза от старобългарската дума съд (пчелна пита с мед) или от личното име Сато. Споменава се в османските регистри още през втората половина на 15 век.
В списък на селищата и броя на немюсюлманските домакинства във вилаета Неврокоп от 13 март 1660 година село Сатовча (Сатовиче) е посочено като село, в което живеят 60 немюсюлмански семейства.
През 1839 година руският монах Партений (Петър Агеев) преминава през село Сатовча, като отбелязва, че името му било Сатовчу, а населението му било мюсюлманско, но говорило български език. През 1844 г. е построена църквата „Света Неделя“, която днес е паметник на културата. През 1873 г. е открито първото килийно училище в селото, а през 1893 г. - новобългарско светско училище." - Уикипедия
На малкия площад има издигнат паметник в памет на загиналите от 1912-1913 година. Паметникът е и чешма. Намира се под върба, където младежите обичат да се събират.

Това е спомена, който оставя това село от Родопите в нас от началото на май 2009 година. Продължаваме своята разходка из Родопите. На излизане от селото виждаме римския мост, за който споменахме. Той е доказателство за историята на този район.
Правим снимка от  съвременния мост.

2 comments:

Euro Travel said...

wonderful photos of your place..thanks for sharing!

Lio Popov said...

Благодаря!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...