04 March 2010

Град Доспат, обл. Смолян

Град Доспат се намира в Западните Родопи, в Южна България. Той е общински град. Името му има няколко значения: " На местния диалект името на града е „Доспать“, което според местните идва от двете, думи дос (на) и „пъть“ (път). Доспат се намира там, където минавал древен път за Пловдив и Смолян. Според друга версия името на града идва от титлата на средновековния български деспот Алексий Слав, чиито владения са обхващали Западните Родопи. Има и теории, че името на града произлиза от името на гръцкото село Доксат. През османско време се среща като „Янъкли“ и „Хамидие“. В други османски документи се среща и под името Доспод (на османски турски: ﺪﺳﭙﻮﺩ). Французинът д-р Ами Буе, посетил Балканите в периода 1836-1838, го споменава под името Доспада-Хан. " източник Уикипедия.
В центъра на града до самата община ще видите голямата джамия на града. Населението тук е мюсюлманско. Пред джамията снимах и един паметник в памет на загиналите от Балканската и Отечествените войни.
Преминах през този град на път между Смолян и Гоце Делчев. Беше началото на май. Все още хладно и дърветата все още нямаха листа. Климатът в този район е по-хладен и затова по-късно настъпва пролетта. Ето и снимките ми от краткия престой в Доспат.

Първо ще кача снимката на мост, покрай който минахме на път за Доспат. Има интересна архитектура и явно е от преди 3 века. За съжаление нямам повече информация за него.

Общината на град Доспат
Читалище 'Иван Вазов' - Доспат
Джамията в центъра на Доспат
На излизане от града се спрях за малко и погледнах над града. Ето последния кадър от Доспат.

Продължих пътя си към следващото селище в Родопите  - село Сатовча.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...